- UPDATE 2021: HIER STOPT FILMSIGN-
Wij doen niet mee aan een testmaatschappij die mensen uitsluit op grond van geloof, levensovertuiging, leeftijd of medische gegevens. U kunt zich niet meer aanmelden.
Zondag 9 februari 2020, 'Dark Waters' in The Movies
- Verzamelen: 11:00 uur bij de kassa van the Movies
- Aanmelden bij Jacomijn via info@filmsign.nl of sms/app: 06-34200234
- Kaartjes bij de kassa ter plekke kopen, de film begint om 11:15 uur.
Dark waters
Dark Waters vertelt het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocatenkantoor.
Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemie concern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht tegen het chemie concern, waarbij hij niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, maar ook zijn relatie met zijn vrouw Sarah (Anne Hathaway) en zijn eigen gezondheid zwaar op de proef stelt. (Bron: The Movies)
Variety ⭐️⭐️⭐️⭐️What gives Dark Waters its singular texture is that Todd Haynes (Carol, Far From Heaven), who has never made a drama remotely like this, colors in the scenario with an underlying dimension of personalized obsession.
DirectorTODD HAYNES(1961 | USA)Wonderstruck (2017) | Carol (2015) | I'm Not There (2007) | Far from Heaven (2002) | Velvet Goldmine (1998)CastMark Ruffalo, Anne Hathaway, Mare Winningham, Tim Robbins, Bill PullmanmusicMarcelo ZarvoscinematographyEdward LachmanscenarioMatthew Michael Carnahan & Mario Correa | Nathaniel Rich “Een belangrijke en ijzingwekkende thriller die je heel kalmpjes de rillingen bezorgt” DE VOLKSKRANT“Ingetogen, maar indrukwekkend” VPRO CINEMAZondag 5 januari 2020, 'The peanut butter falcon' in FC Hyena met Nieuwjaarsborrel
- Verzamelen: 16:00 uur, dan drinken we eerst die Nieuwjaarsborrel of thee/koffie
- Aanmelden bij Jacomijn via info@filmsign.nl of app: 06-34200234
- De film begint om 16:45 uur, kaartjes bij de kassa ter plekke kopen.
The peanut butter falcon
De jonge Zak (Zack Gottsagen) met het syndroom van Down heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden! Wanneer hij op een dag wegloopt uit het verpleegtehuis wil hij niks liever dan die droom waarmaken.
Al snel ontmoet hij Tyler (Shia LaBeouf), die ook op de vlucht is. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen. Ze overtuigen zelfs de aardige Eleanor (Dakota Johnson), een medewerkster van het verpleegtehuis, om zich bij hen aan te sluiten op hun reis.
The Peanut Butter Falcon is een komische avonturenfilm met in de hoofdrollen Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, Thomas Haden Church en Bruce Dern. Het beleefde zijn wereldpremière tijdens het festival South by Southwest en won daar de publieksprijs in de sectie ‘Narrative Spotlight’. (Bron: FCHyena)
Zaterdag 30 november, 'Amazing Grace' in Eye Filmmuseum
- Verzamelen: 19:00 uur, dan drinken we vooraf alvast een borrel of kop thee/koffie :-)
- Aanmelden bij Jacomijn via info@filmsign.nl of app: 06-34200234
- De film begint om 19:30 uur, kaartjes reserveren of bij de kassa ter plekke kopen.
Amazing Grace
Queen of Soul Aretha Franklin nam in 1972 haar live-album Amazing Grace op met het Southern California Community Choir in een doopsgezinde kerk in Los Angeles. Franklins sensationele terugkeer naar de oorsprong van haar carrière, de gospel, werd op film vastgelegd door regisseur Sydney Pollack.
In januari 1972 nam Aretha Franklin, bijgestaan door een Californisch kerkkoor, in twee avonden een album op dat nog altijd als het best verkochte gospelalbum aller tijden geldt. Regisseur Sydney Pollack (Three Days of the Condor, Tootsie) was erbij om de sessie op film vast te leggen.
Het had overigens weinig gescheeld of dit muzikale tijdsdocument was de wereld voor altijd onthouden. Allereerst slaagde Pollack (overleden in 2008) er al die jaren niet in beeld en geluid synchroon te krijgen. Nadat dat probleem verholpen was, verhinderde een juridisch conflict tussen Franklin en coproducent Alan Elliott de vertoning van de voltooide versie.
Hallelujah!
Na Franklins dood in augustus 2018 kreeg Elliott van Franklins nabestaanden alsnog toestemming om de film in roulatie te brengen. Was het het wachten waard? Om met de recensent van The Guardian te spreken: 'Hallelujah, yes!' Amazing Grace toont de Queen of Soul op haar absolute hoogtepunt; koor en musici, en niet in de laatste plaats zichzelf, opzwepend tot grote, om niet te zeggen goddelijke hoogte. (Bron: Eye)
Zondag 27 oktober 2019, 'Portrait de la jeune fille en feu' in Eye
- Verzamelen: 13:00 uur, dan drinken we vooraf alvast een stevige kop thee/koffie ;-)
- Aanmelden bij Jacomijn via info@filmsign.nl of app: 06-34200234
- De film begint om 13:45 uur, kaartjes reserveren of bij de kassa ter plekke kopen.
- Goed voor je Engels, dankzij de ondertiteling ;-)
Portrait de la jeune fille en feu
De verhouding tussen een mannelijke schilder en zijn vrouwelijke model is al eeuwen een bron van pikante verhalen en suggestieve roddels. Scenarist en regisseur Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood) beziet het onderwerp in haar nieuwe film vanuit een radicaal ander perspectief. Zowel schilder als model zijn allebei vrouw. Winnaar beste scenario op het Filmfestival van Cannes 2019.
In 18de-eeuws Bretagne zoekt een gravin naar iemand die erin slaagt een portret te schilderen van haar dochter Héloïse. Eerdere pogingen zijn mislukt omdat de jonge vrouw zich verzet tegen het huwelijk dat haar moeder voor haar heeft gearrangeerd. De keus valt op portretschilderes Marianne. Onder het mom van gezelschapsdame brengt Marianne de dagen door met Héloïse, terwijl ze 's nachts in het geheim aan haar portret werkt. Maar naarmate de tijd vordert, wordt de band tussen de twee jonge vrouwen hechter en intiemer.
female gaze
Sciamma's 'female gaze' op de liefdesgeschiedenis van Marianne en Héloïse geeft beide hoofdrolspeelsters, Noémie Merlant en Adèle Haenel, alle ruimte om te schitteren. Decors en kostumering zijn historisch accuraat, maar leiden het oog nimmer af van waar het in de film écht om draait. Ook de subplot rond een ongewenst zwangere bediende staat in dienst van Sciamma's centrale thema. Hoe vind je als vrouw je plek in een wereld waar de regels door mannen worden gedicteerd? (Bron: Eye)
...verbluffend natuurlijke chemie...schitterende film...schilderachtige taferelen...weloverwogen...groots, romantisch drama...meesterlijk...zindert...overrompelt als ode aan een grote liefde... (***** De Volkskrant)
...Wat is liefde? Het antwoord is dit: Céline Sciamma's prachtige kostuumdrama...soms zo intens dat je even je ogen moet sluiten om minder te voelen...grandioos...Als er ooit een canon met de belangrijkste films over de liefde wordt samengesteld, dan mag deze daar zo in...beeldschone film... (***** Trouw)
Prachtige film...aangrijpend...meesterlijk...mooi, memorabel...zeer decent en smaakvol...slotbeelden maken een onuitwisbare indruk... (***** Algemeen Dagblad)
Zondag 6 oktober 2019, 'Dolor Y Gloria' in The Movies
- Verzamelen om uiterlijk 13:00 uur uur bij The Movies, de film start om 13:20 uur!
- Aanmelden bij Jacomijn: info@filmsign.nl of via app/sms: 06-34200234
- Na afloop napraten en een borrel of kop thee voor de liefhebber :-)
Dolor y gloria
Dolor y gloria is de nieuwe film van Spaanse meester Pedro Almodóvar (Los Abrazon Rotos, Volver, Todo Sobre Mi Madre), waarin een regisseur op leeftijd terugblikt op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt.
Salvador Mallo (Antonio Banderas) heeft al in geen jaren een film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen die hij als regisseur heeft genoten. Wanneer een oude film van Salvador onder het stof vandaan wordt gehaald, brengt dat hem in contact met voormalig acteur Alberto (Asier Etxeandia). De twee worden eindelijk weer herenigd, nadat ze lang geleden zijn gebrouilleerd. De ontmoeting zet een kettingreactie in gang, waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn jeugd en zijn moeder (Penélope Cruz) wordt hij gedwongen om zijn demonen onder ogen te komen.
Oscarwinnende regisseur Pedro Almodóvar noemde zijn 21e film de meest persoonlijke tot nu toe. Dolor y gloria ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar Antonio Banderas de prijs voor Beste Acteur won. Na Los Amantes Pasajeros (2013) betekent Dolor y gloria de tweede samenwerking van Banderas en Penélope Cruz in een film van Almodóvar. Met Antonio Banderas – winnaar Best Actor – Cannes Filmfestival 2019
The Playlist ✭✭✭✭✭ A beautiful, full-hearted celebration of the craft of filmmaking.
(Bron: The Movies)
Zaterdag 14 september 2019, 'A Rainy Day in New York' in Pathé Tuschinski
Ben jij ook al jaren fan van Woody Allen? Dat komt goed uit! :-)
Zaterdag gaan we zijn nieuwe film A Rainy Day in New York bekijken. De hoofdrollen worden vertolkt door Elle Fanning, Timothée Chalamet, Jude Law en Selena Gomez.
Ga je mee?
- Verzamelen om 19.15 bij de kassa. De film begint om 19.45 uur.
- Na afloop napraten en borrelen bij café Schiller.
- Aanmelden bij Eric, via Whatsapp 06 53743615 of e-mail eric1058@gmail.com.
A Rainy Day in New York
Woody Allens vijftigste film als regisseur en scenarist is een romantische komedie rond een jong stel dat zich verheugt op een speciaal weekend in New York, weg van de universiteit waar ze allebei studeren. Maar dan verandert hun weekend in een ingewikkelde puinhoop, vol regenbuien en onvoorziene avonturen.
Zaterdag 7 september 2019, 'The Biggest Little Farm' in The Movies
- Verzamelen om uiterlijk 11:00 uur uur bij de kassa van The Movies
- Aanmelden bij Jacomijn: info@filmsign.nl of via app/sms: 06-34200234
- Na afloop napraten met kop thee voor de liefhebber :-)
THE BIGGEST LITTLE FARM
(Vanwege een programmawisseling de vorige keer in FCHyena, vandaag wèl naar The Biggest Little Farm!)
Documentaire over cameraman John Chester en zijn vrouw Molly die een stuk grond aanschaffen buiten de stad om een duurzame boerderij te beginnen waar ze hun eigen producten kunnen verbouwen. Het dorre land wordt volgens een ingenieus systeem bebouwd en met de komst van varkens, eenden en kippen wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen, maar ontdekken ook dat de kracht van de natuur de remedie kan zijn bij het bestrijden van diverse plagen, waardoor pesticides overbodig zijn.
Zie Onder voor de trailer.
Zaterdag 3 augustus, The biggest little farm, in FCHyena
- Verzamelen om uiterlijk 19:00 uur uur bij de kassa van FCHyena, de film start om 19:10 uur!
- Aanmelden bij Jacomijn: info@filmsign.nl of via app/sms: 06-34200234
- Na afloop een borrel of kop thee aan het IJ voor de liefhebber :-)
The biggest little farm
(Update: Deze film werd door FCHyena vervangen door 'Richard Says Goodbye', met Johnny Depp... Op zaterdag 7 september zijn we in The Movies wèl naar deze film gegaan)
Documentaire over cameraman John Chester en zijn vrouw Molly die een stuk grond aanschaffen buiten de stad om een duurzame boerderij te beginnen waar ze hun eigen producten kunnen verbouwen. Het dorre land wordt volgens een ingenieus systeem bebouwd en met de komst van varkens, eenden en kippen wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen, maar ontdekken ook dat de kracht van de natuur de remedie kan zijn bij het bestrijden van diverse plagen, waardoor pesticides overbodig zijn.
Zaterdag 20 juli 2019, 'Yesterday' in de Filmhallen
Yesterday
Zaterdag 15 juni 2019, 'Long shot' in de Filmhallen
Long Shot
'A crowd-pleasing charm bomb of a movie that combines intelligence and a sexual spark to explosively funny ends', aldus The Guardian. Mooier kunnen we het zelf niet zeggen.
Korte inhoud van de film: Charlotte Field (Charlize Theron) is een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Ze is een slimme, verfijnde en succesvolle diplomaat met talent voor … nou ja, eigenlijk alles. Fred Flarsky (Seth Rogen) is een vrijgevochten journalist met talent voor problemen. De twee hebben absoluut niets gemeen, behalve dat zij vroeger zijn babysitter en eerste crush was. Als de twee elkaar na jaren onverwacht weer tegenkomen is Charlotte gecharmeerd van Fred’s zelfspot en de herinneringen aan haar jeugdige idealisme.
Terwijl Charlotte zich voorbereidt op haar kandidatuur voor het presidentschap neemt ze, tot ontsteltenis van haar vertrouwde adviseurs, Fred impulsief in dienst als haar speechwriter. Hun onmiskenbare chemie leidt tot een affaire terwijl ze in allerlei gevaarlijke, hilarische en bizarre situaties verzeild raken. Maar de zorgeloze loslippigheid van Fred, uit het verleden en het heden, zouden haar kandidatuur kunnen doen stranden voordat de campagne goed en wel begonnen is.
Zondag 21 april 2019, 'Arctic' in FC Hyena
- Verzamelen om 19:00 uur bij de kassa, de film start om 19:15 uur.
- Na afloop zeker tijd nog voor een drankje/kop thee!
- Aanmelden bij Jacomijn via sms/app of mail: 06-34200234/ info@filmsign.nl
ARCTIC
Geregisseerd door Joe Penna
met Mads Mikkelsen en Maria Thelma Smáradóttir
Een man strandt op de Noordpool en wacht totdat hij eindelijk gered wordt. Wanneer het ernaar uitziet dat hulp onderweg is, gebeurt er een ernstig ongeluk en is zijn kans op redding verkeken. Nu moet hij een belangrijke beslissing nemen: in het kamp blijven waar het relatief veilig is, of eropuit trekken en het onbekende tegemoet gaan, in de hoop redding te vinden. (Moviemeter)
Zondag 31 maart 2019, 'The Aftermath' in de Filmhallen
- Verzamelen om 16.00 uur bij de kassa van de Filmhallen. Film begint om 16.30 uur.
- Na afloop drinken we een drankje en praten we na over de film.
- Aanmelden bij Eric. Whatasapp: 06 53743615. E-mail: eric1058@gmail.com.
The Aftermath
Zaterdag 2 maart 2019, 'Can You Ever Forgive Me' in Tuschinski
- Verzamelen om 19:10 uur bij de kassa van Tuschinski, de film start om 19:30 uur dus wees op tijd voor het gelijktijdig kopen van een kaartje.
- Aanmelden bij Jacomijn: info@filmsign.nl of via app/sms: 06-34200234
- Na afloop een borrel of kop thee voor de liefhebber :-)
CAN YOU EVER FORGIVE ME?
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de succesvolle biograaf en kattenvrouwtje Lee Israel (Melissa McCarthy) die in de jaren 70/80 haar geld verdiende door boeken te schrijven over o.a. Estee Lauder. Maar dan valt ze uit de smaak en besluit ze haar talent te gebruiken om anderen te misleiden.
Zaterdag 2 februari 2019, 'The Green Book' in Pathé City
- Verzamelen om 19.00 uur bij de kassa van Pathé City, de film begint om 19.30 uur.
- Meld je aan bij Eric. Whatsapp 06-53743615, e-mail eric1058@gmail.com
- Na afloop nabespreking/borrel bij De Balie.
The Green Book
Winnaar van drie Golden Globes; vijf Oscarnominaties.
IMDB-score 8,3!
Zaterdag 19 januari 2019, Bohemian Rhapsody in Tuschinski
- Verzamelen om 17:10 uur bij de kassa van Tuschinski, de film start om 17:30 uur dus wees op tijd ;-)
- Aanmelden bij Jacomijn: info@filmsign.nl of via app/sms: 06-34200234
- Na afloop doen we een Nieuwjaarsborrel!
Tot ziens zaterdagavond! vrolijke filmgroet, Jacomijn
Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury.
Daarnaast zien we hun triomfantelijke reünie aan de vooravond van Live Aid, met een levensbedreigend zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt.
Tijdens dit proces legde de band, die meer voelde als familie, de basis voor hun nalatenschap welke tot op de dag van vandaag nog altijd velen inspireert.
Zaterdag 8 december 2018, 'All you need is love' in Tuschinski
- Verzamelen bij de kassa uiterlijk 19:00 uur, de film begint om 19:10 uur!
- Er is tijd voor een kop thee/koffie/drankje na de film
- Ben je op tijd? Dan kopen we gelijktijdig een kaartje ;-)
- Aanmelden bij Loes via 06-48600724 of mail: likuni80@yahoo.com
Maarten ter Horst, de presentator van het populaire TV-programma All You Need Is Love, verdwijnt op de vooravond van de befaamde kerstspecial. Hij stapt zonder dat zijn redactie het weet op het vliegtuig en vlucht naar de Schotse hooglanden.
De kerstspecial komt steeds dichterbij en producer Olav en assistent Japie zoeken wanhopig naar een nieuwe host... Ondertussen bereidt ook de rest van Nederland zich voor op kerstavond en wordt de redactie hoopvol aangeschreven. Lukt het hen om zonder Dr. Love gebroken harten te lijmen en alle geliefden te herenigen? (Bron: Pathé)
Zondag 11 november 2018, 'A Star is Born' in de Filmhallen
- Verzamelen bij de kassa van de Filmhallen om 15:00 uur
- De film begint om 15:30, dus er is nog tijd voor een kop thee/koffie
- Ben je op tijd? Dan kopen we gelijktijdig een kaartje ;-)
- Aanmelden bij Sandra via tel: 0613192701 of mail naar: sandravisser76@hotmail.com
A STAR IS BORN
In deze nieuwe verfilming van het tragische liefdesverhaal, speelt Bradley Cooper de in verval geraakte country-ster Jackson Maine. Maine ontdekt en wordt verliefd op, de onbekende, worstelende artiest Ally (Lady Gaga). Ze heeft haar droom om het te maken in de muziek business zo goed als opgegeven, tot Jack haar aanmoedigt haar plek in de spotlights op te eisen. Wanneer dit lukt, begint hun liefdesrelatie echter scheurtjes te vertonen. Jack voert een innerlijke strijd en heeft moeite met het feit dat hij steeds meer in de schaduw komt te staan.
The Guardian ✭✭✭✭✭
For one star to get an award, a handful of defeated nominees have to swallow their pain, as the spotlight moves away from them. For one star to deliver the shock of the new, another one has to receive the shock of the old. A Star Is Born turns that transaction into a love story.
Variety ✭✭✭✭✭
Cooper has made a jaggedly tender love story that is never over-the-top, an operatic movie that dares to be quiet.
Woensdag 24 oktober 2018, 'Niemand in de stad' in de Filmhallen
- Verzamelen bij de kassa van de Filmhallen om 18:45 uur, film begint om 19:05 uur.
- Aanmelden bij Eric via whatsapp: 06-53743615 of e-mail: eric1058@gmail.com
- Na afloop tijd voor napraten met een drankje of kop thee
Niemand in de stad
Regie: Michiel van Erp | 102 minuten | drama | Acteurs: Jonas Smulders, Chris Peters, Sofie Porro, Minne Koole, Harm Duco Schut, Huub van der Lubbe, Hans Kesting, Ariane Schluter, Anneke Blok, Kim Feenstra
Het is de laatste jaren uitgegroeid tot een twijfelachtige eer: de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Want ga maar na: titels als ‘Tulipani’, ‘De held’ en ‘Bloedlink’ zijn niet bepaald films die de boeken in zullen gaan als het beste wat de Nederlandse cinema te bieden had. Maar in 2018 lijkt regisseur Michel van Erp de matige status quo te doorbreken: zijn debuutfilm ‘Niemand in de stad’ is zowel een melancholische ode aan het jong zijn als een rauw-realistische blik op volwassenwording.
Het spookt tijdens de beginscènes van ‘Niemand in de stad’ toch even door je hoofd: we gaan toch niet twee uur lang de beslommeringen van een spierwit studentencorps volgen? Nadat de kijker expliciet geleerd krijgt hoe een voorhuid gevuld kan worden met tientallen borrelnootjes, blijkt gelukkig dat Van Erp de omgeving van het corps vooral gebruikt om de hoofdpersonages te introduceren. Centraal staat Philip Hofman (nieuw gezicht Minne Koole), een op het oog doodnormale student die zijn dagen vult met drank, seks en vrienden, met zijn goede vrienden Matt (Jonas Smulders, ‘Broers’) en Jacob (Chris Peters, ‘Tonio’). Al snel wordt echter duidelijk dat Philip angstig is voor de sleur, die langzaam in zijn relatie lijkt te sluipen. Als hij de prachtige Karen (debutante Sofie Porro) ontmoet, slaat zijn hart natuurlijk op hol en ziet hij zich geconfronteerd met de keuze tussen een veilig bestaan in een relatie waar de passie op retour is, of een avontuurlijke, seksuele romance met de eigenzinnige Karen.
Regisseur Michel van Erp (hiervoor vooral bekend van documentaires en de internationaal gelauwerde dramaserie ‘Ramses’) baseerde zijn debuutfilm op de gelijknamige roman van Philip Huff (ook betrokken bij het script). Nu zijn boekverfilmingen niet bepaald uniek in de Nederlandse filmwereld; de kwaliteit loopt meer dan eens flink uiteen. Toch bewees het hartverscheurende ‘Tonio’ enkele jaren geleden al dat het best kan: een bijna perfecte combinatie van sterk bronmateriaal en een regisseur die daadwerkelijk uit de voeten kan met het bronmateriaal. Van Erp valt gelukkig in die laatste categorie: hij blijft redelijk trouw aan het bronmateriaal, maar schroomt niet zijn eigen stempel te drukken. Het resulteert in één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin thema’s als depressie, ouderschap en vooral de omgang met de naderende volwassenheid de boventoon voeren. Het draait om jongens die zich in een omgeving als die van het studentencorps nog even jong en veilig willen wanen in een anarchistische, losbandige subcultuur voordat de grauwe realiteit van alledag op de deur klopt.
Naast de moeizame overgang van jong naar volwassen, vormt de vader-zoonrelatie een belangrijke rode draad door de film: de afwezige vader van Philip, de stervende en vervreemde vader van Matt (gespeeld door de als acteur immer onderschatte Huub van der Lubbe) en de rijke, autoritaire vader van Jacob (dwingend ingetogen neergezet door Hans Kesting). Duidelijk is dat de jongens worstelen met deze verhoudingen: het trekt een wissel op hun manier van communiceren en vormt in zekere zin een belemmering op het proces van volwassenwording, wat zich uit in het zoeken naar ontsnappingen aan de kille realiteit. Philip vindt zijn uitweg in seks; Matt in drugs en Jacob in melancholie.
Van Erp is er knap in geslaagd een indrukwekkend geheel te creëren over hoe moeilijk het is om volwassen te worden. Nergens kiest hij hier voor de gebaande paden die in het gemiddelde Nederlandse (romcom-)filmaanbod zo overdadig aanwezig zijn. ‘Niemand in de stad’ voelt daardoor fris aan en loopt er niet voor weg om óók pijn en verdriet te belichten. De mix van jonge, veelbelovende acteurs met bewezen veteranen als Ariane Schluter en Anneke Blok pakt goed uit, al valt Kim Feenstra, hoezeer ze ook haar best doet, toch wat uit de toon als Matts stiefmoeder. Koole en Peters bewijzen talenten te zijn om rekening mee te gaan houden in de toekomst, al is het toch Chris Peters die de worsteling met volwassenwording het treffendst weet te vangen. Net als in ‘Tonio’ toont Peters zich gezegend met een mystieke dromerigheid die zijn personages iets ‘out of earth’ meegeeft; alsof hij nooit helemaal op zijn plek is in de veel te kleine wereld. Hoe geforceerd dromerig zijn teksten bij vlagen ook lijken te zijn: Peters maakt het geloofwaardig en toont andermaal zijn potentie als acteur.
‘Niemand in de stad’ slaagt er jammerlijk genoeg niet volledig in om zich te onttrekken aan een standaard manco van Nederlandse speelfilms in de vorm van de soms wat houterig aanvoelende dialogen. Het zijn kleine smetjes op een verder bijzonder geslaagde film, die een fijn broeierige en erotische sfeer over zich heen heeft. Waar andere filmmakers zich nog wel eens schuldig maken aan een schaamteloze exploitatie van (vrouwelijk) naakt, verheft Van Erp dit bij vlagen tot liefdevolle en bijna realistisch ogende kunst.
Met het mooie camerawerk en de stijlvolle soundtrack bewijst Van Erp net als in het verbluffende ‘Ramses’ als regisseur prima uit de voeten te kunnen met fictie, al kan hij het niet laten om zijn kenmerkende aanpak bij documentaires hier op fraaie wijze terug te laten keren. Het is daarom het ultieme bewijs dat het helemaal geen kwaad kan om voor een andere aanpak te kiezen voor én achter de camera, en vormt hopelijk eindelijk eens de opmaat tot het type openingsfilm waar het Nederlands Film Festival écht trots op kan zijn.
Alex Mazereeuw
(Bron: Cinemagazine.nl)
Vrijdag 12 oktober 2018, 'Den Skyldige' in Eye
- Verzamelen bij de kassa van Eye om 19:00 uur, de film start om 19:15 uur.
- Aanmelden bij Jacomijn via app/sms of mail: 06-34200234/ info@filmsign.nl
- Na afloop tijd voor een borrel of kop thee :-)
Tot gauw bij deze super spannende film à la Phone Booth!
Groet, Jacomijn
Den skyldige (The Guilty)
Dat je met beperkt budget een verpletterend speelfilmdebuut kunt maken, bewijst de Deense regisseur Gustav Möller. Voor The Guilty had hij niet meer nodig dan de meldkamer van 112, een rouwdouwer politieagent en de stem van een jonge moeder die beweert te zijn gekidnapt. De zenuwslopende thriller won de publieksprijs van het IFFR en het Sundance Film Festival.
Politieagent Asger Holm mag de straat niet meer op vanwege eigenmachtig optreden buiten het boekje. In de meldkamer neemt hij de binnenkomende 112-telefoontjes aan, zijn stemming is niet al te best. Wanneer zijn dienst er bijna op zit, neemt hij een laatste telefoontje aan. Aan de lijn is Iben, een jonge vrouw in paniek die beweert te zijn gekidnapt door haar ex-man. Holm is vastbesloten haar te redden; de telefoon en de computer zijn z’n wapens van dienst…
Telefoonfilms inspiratiebron
Regisseur Gustav Möller bezocht de filmschool in Kopenhagen, waar hij met zijn korte afstudeerfilm In Darkness (2015, scenario Emil Nygaard) de Next Nordic Generation Award won. Voor The Guilty werkte hij opnieuw samen met scenarist Nygaard; de twee zagen ter voorbereiding ‘alle telefoonfilms die je kunt bedenken’, zoals Phone Booth, Locke en Burial. Ook films op één locatie waren een inspiratiebron, waaronder Dog Day Afternoon en 12 Anrgy Men.
The Guilty ontleent zijn spanning grotendeels aan het suggestieve gebruik van geluid (design Oskar Skriver) en het stoïcijnse spel van Jakob Cedergren als getergde politieman. Cedergren was eerder te zien in Submarino van Thomas Vinterberg en de populaire Deense detectiveserie Den som dræber. (Bron: Eye)
Bloedstollend...Cedergren in topvorm...razendspannend...Superieur filmdebuut van de jonge Zweed Möller (1988), die geen steek laat vallen en vanaf het begin tot het verrassende einde weet te boeien. (***** VPRO/Cinema.nl)
... een droomdebuut...bloedstollend...bewijst dat een getalenteerd acteur in combinatie met een slim en goed gefilmd script soms voldoende zijn om je 85 minuten de adem te laten inhouden...Slim... de telefoon rinkelt opnieuw en je wilt vooral dat die zo snel mogelijk wordt opgenomen. (**** NRC Handelsblad)
...razend spannend...slim opgebouwd...buitengewone thriller... (**** De Volkskrant)