Filmsign Filmarchief 

Alle voorgaande filmevents vanaf de allereerste filmavond op 28 april 2012 t/m 20 januari 2018.
De rommelige opmaak komt door het knippen en plakken vanaf de oude site en helaas zijn de foto's niet meer zichtbaar. Wil je toch de bijbehorende foto's graag zien? Kijk dan even hier.


Zaterdag 20 januari 2018, 'All the money in the world' in Pathé City 

Zaterdag gaan we naar All the Money in the World. In Pathé City. 

 • Verzamelen om 19.30 uur. De film begint om 20.00 uur. 
 • Na afloop napraten en bier/thee drinken bij De Balie. 
 • Meld je aan bij Eric: 06-53743615 of eric1058@gmail.com.

All the Money in the World is een Amerikaanse film, geregisseerd door Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator), gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ontvoering van John Paul Getty III. Zijn steenrijke grootvader, oliemagnaat Jean Paul Getty, weigert losgeld te betalen. Moeder Gail schakelt daarop voormalig CIA-agent Fletcher Chase (Mark Wahlberg) in om haar zoon te bevrijden of Getty van gedachten te veranderen voordat het te laat is.

Er was een heuse rel rond de film. Toen hoofrolspeler Kevin Spacey begin oktober werd beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding, werd besloten om de geplande filmpremière op 16 november uit te stellen en de rol van Jean Paul Getty te laten heropnemen met deze maal Christopher Plummer in de rol.


Zaterdag 30 december 2017, Filmsign Winterspecial in de Rai 

 • Verzamelen om 16.00 uur bij de ingang van de RAI voor de Winterparade
 • Entree is 7,50 euro en je kunt een kaartje vooraf kopen, maar je kunt hem ook aan de deur kopen. Wel handiger om vooraf te kopen dan hoef je niet in de rij te staan.
 • Je kunt je aanmelden via joyceolthof@hotmail.com of een sms'je of app'je naar 06-55886207
 • Voor meer informatie kunnen jullie op de website kijken: https://winterparade.amsterdam/ ;


De Amsterdamse Winterparade

Twaalf dagen lang zal de RAI (in- & outdoor) omgetoverd worden tot dé plek om het absolute kerstgevoel te ervaren. Doen en beleven voor jong & oud.

Graag wil ik jullie uitnodigen voor de winterparade op 30 december. Op de winterparade in de Rai is van alles te doen. Er is een Food market, een schaatsbaan en zelfs een bioscoop! Ik neem in ieder geval mijn schaatsen mee. En we kunnen tegen de avond samen een hapje gaan eten.

Hoop jullie allemaal te zien! groetjes,

Joyce


Zaterdag 23 december 2017, 'The Square' in Eye 

 • Verzamelen om 21:00 uur bij de bar van Eye, de film begint om 21:30
 • Reserveren kan via Eye of (op eigen risico) ter plekke bij de kassa
 • Aanmelden ka bij Jacomijn via mail of sms: info@filmsign.nl/06-34200234
 • Drankje voor en na de film!

The Square

Wie handenwringend, smekend om begrip langs conceptuele installaties in het museum loopt, zal veel herkennen in The Square, Gouden Palm-winnaar in Cannes. Östlund leverde een hilarische satire af op de hedendaagse-kunstwereld – toch is de absurdistische vertelling ook een roep om solidariteit in een wereld op drift.

Christian, senior curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm, is een spin in het web van de kunstwereld; hij zet kunstenaars op de kaart, windt sponsoren om de vinger, stuurt collega’s aan en beweegt zich arrogant en bewust van zijn macht door art world. Hij heeft een positie kortom, rijdt in een Tesla en praat met kunstkenners, kunstenaars en critici in de potsierlijke geheimtaal van de kunstwereld.

Twee gebeurtenissen echter doorkruisen Christians succesvolle carrière. Hij wordt beroofd van mobiel en portemonnee en een cynische PR-actie van de marketingafdeling rond het interactieve kunstwerk The Square ontploft in het gezicht van het museum. Plotseling leert de altijd wat passieve Christian zichzelf en zijn plek in de wereld kennen. Is hij werkelijk zo humaan en progressief als hij dacht?

The Square kreeg de Gouden Palm van de jury van het Cannes-filmfestival. Lof was er voor de manier waarop de Zweedse regisseur (Turist, Play) satire en de menselijke zoektocht naar betekenis weet te vervlechten in absurde, maar toch aangrijpende vignetten waarin iedere menselijke interactie onder hoogspanning staat. Bijrol voor Elisabeth Moss uit Jane Campions tv-serie Top of the Lake. (Bron: Eye)

...onvergetelijk grappig...briljant...heerlijk...messcherpe satire...hilarisch... (***** De Telegraaf)

Superieure satire...Onvergetelijk. (***** VPRO/Cinema.nl)

...fantastisch...legendarisch...fenomenaal, bloedspannend...meester in sociale ontmaskering...Geweldig...geestig...lust voor het oog...fraai camerawerk, bijzondere locaties en uitstekende acteurs...perfect... (**** De Volkskrant)



Zondag 10 december 2017, 'Les uns et les autres' in filmmuseum Eye 

 • Verzamelen om 10:00 uur bij de kassa van Eye
 • Ter plekke een kaartje kopen of alvast online reserveren
 • Aanmelden bij Jacomijn via sms/ mail: 06-34200234/ info@filmsign.nl
 • Na afloop zeker napraten met een drankje/ kop thee/ appeltaart!

Les uns et les autres

Claude Lelouchs doorleefd portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro. Digitale restauratie (2K).

Les uns et les autres volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

Les uns et les autres – met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen – is een van muziek, dans en levensdrift vervulde historische sage die ons van de politiek roerige jaren dertig via de Tweede Wereldoorlog en de Algerijnse oorlog naar het heden brengt. De film ademt muziek, de dialogen zijn beperkt; de dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de tijdens het draaien opgenomen score van Michel Legrand en Francis Lai.

Claude Lelouch (1937) kreeg voor zijn 22ste speelfilm maar liefst vier César-nominaties; de film werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het Cannes Film Festival en werd onderscheiden met de Technische Grote Prijs (beste geluid). (Bron: EYE)




Vrijdag 27 oktober, 'Blade Runner 2049' in The Movies 

 • Verzamelen om 20:30 uur bij de ingang van The Movies.
 • De film begint om 21:00 uur.
 • Meld je aan bij Eric: eric1058@gmail.com of 06-53743615.

BLADE RUNNER 2049

Blade Runner 2049 is het langverwachte vervolg op de legendarische film Blade Runner uit 1982. De film van Ridley Scott was destijds zeer vernieuwend – een combinatie van science fiction en film noir – en beïnvloedde veel filmmakers. 

Verhaal: In Blade Runner 2049 wordt politieagent K (Ryan Gosling) benoemd tot nieuwe ‘blade runner’. Hij ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige ‘blade runner’ Rick Deckard (Harrison Ford), die al dertig jaar vermist wordt. 

Cast: Met Harrison Ford, Ryan Gosling, Ana de Armas, Robin Wright, Jared Leto, Mackenzie Davis en Sylvia Hoeks.


Zaterdag 30 september 2017, 'Blessed Benefit' in Eye 

 • Verzamelen om uiterlijk 19:00 uur bij de kassa van Eye, film start om 19:15 uur
 • Reserveren van tickets wordt aangeraden
 • Aanmelden bij mij via sms 06-34200234 of mail: info@filmsign.nl
 • Na afloop uiteraard een drankje!

Blessed Benefit 

Scherpzinnige tragikomedie over een zachtaardige Jordaanse aannemer die ten onrechte wordt veroordeeld voor fraude. Hij probeert maar het beste te maken van zijn tijd in de gevangenis, die zo zijn eigen ritme, regels en schaduweconomieën kent.

De aardige, beschaafde Ahmad is wel de laatste die je in de gevangenis verwacht. Als hij wordt beschuldigd van fraude met een omheining die nooit is gebouwd, raakt zijn leven in een neerwaartse spiraal. Zijn neef heeft genoeg geld om de borg te betalen, maar hij is meer bezig met het vinden van de smakelijkste geit om Eid mee te vieren dan om Ahmad vrij te krijgen. De onbetrouwbaarheid van deze zogenaamde redder leidt tot een komische reeks miscommunicaties met de politie en de advocaat van Ahmad, zodat onze held in de gevangenis belandt.

Plots omringd door zwendelaars, verzekeringsoplichters en vermeende spionnen, wacht Ahmad op goed nieuws van zijn neef. Terwijl het steeds onwaarschijnlijk wordt dat hij binnenkort vrijkomt, ontdekt Ahmad dat de gevangenis zo zijn eigen ritme, regels en schaduweconomieën kent. Hier is fraude niet echt een misdaad, maar een manier van leven.

Mahmoud al Massads scherpzinnige komedie geeft een kijkje in een wereld die wordt gedomineerd door bureaucratie en inefficiëntie en waar Ahmad speelbal is van krachten die hij niet kan controleren. Net als de verrassend vindingrijke Ahmad weet de regisseur het beste te halen uit dit vreemde milieu. 

(Bron: Eye)


Zaterdag 2 september 2017, The Wolf of Wall Street: Openluchtvoorstelling bij EYE! 

 • Verzamelen om 20:15 uur op het grasveld aan de IJ-oever ten westen van het museumgebouw. Film is van 21:00 tot 24:00 uur, zorg voor warme kleding...
 • Aanmelden via sms of mail: info@filmsign.nl / 06-34200234
 • Toegang is €5 (alleen contant) voor een koptelefoon en een stoel, afrekenen bij Eye ter plekke.
 • Reserveren niet mogelijk.
 • Er is buiten geen bar, maar je bent vrij om eigen drankjes en eten mee te nemen :-)
 • Bij regen of te veel wind vindt de voorstelling binnen plaats, dat staat uiterlijk om 13.00 op de dag zelf op de website. Aanvangstijd en prijs blijven gelijk. Bij vertoning binnen, koop je je kaartje aan de kassa van EYE.

The Wolf of Wall Street 

OpenluchtvoorstellingIn deze hyperenergieke beursmakelaarssatire over de rise and fall van de gladde geldwolf Jordan Belfort haalt Scorsese uit naar de hebzucht van het hedendaagse kapitalisme, dat minstens zo amoreel roofzuchtig blijkt als dat van de olie- en rubberbaronnen uit de 19e eeuw.

Scorsese maakte van zijn adaptatie van de roman van oplichter/beurshandelaar Jordan Belfort een koortsige trip, met hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio in grootse doen. DiCaprio speelt een variant op een typisch Scorsese-personage: Belfort is een evangelische handelaar in geld en macht die zijn personeel opzweept met grootse financiële beloftes en over the top bedrijfsfeestjes organiseert met gratis prostituees, hectoliters champagne en wedstrijdjes dwergwerpen. (Bron: Eye)



Zaterdag 15 juli 2017, Singles Surprise Filmavond 

 • Verzameltijd en locatie: Wordt 11 juli gemaild aan filmsign leden.
 • Aanmelden kan al wel via mail of sms bij Jacomijn via 06-34200234 of jacstekel@gmail.com
 • Geef bij het aanmelden jouw filmgenre & bioscoop voorkeur door, dan proberen we hier rekening mee te houden.
 • Maximaal 16 'dames en heren', in de leeftijd van ongeveer 35 tot 50 jaar.

SINGLES SURPRISE FILMAVOND (Try out)

De titel zegt het al, deze keer niet 'women only' maar 'singles only' en het is nog een beetje experimenteel. We weten niet wie er komt en welke film er draait... Verrassing! Maar dat is leuk toch? Een singles filmavond is trouwens niet persé een dating-activiteit hoor, maar gewoon een leuke avond met filmliefhebbers in hetzelfde zogenaamde vrijgezellenschuitje. Heel relaxed! 

De filmclub heeft nu veel alleenstaande leden, dus zeker het uitproberen waard. Wie weet drink je na afloop van de film een drankje met iemand waar het mee klikt! De aankondiging van de film is uiterlijk dinsdag 11 juli, dus hou je postvak in de gaten.

Ben jij niet single? Deel deze pagina dan met al jouw vrijgezelle vrienden op Facebook, wellicht zijn ze je ooit nog eens heel erg dankbaar ;-)

Tot ziens de 15e! Jacomijn.



Dinsdag 11 juli, 'The Eagle Huntress' in Cinecenter. 

THE EAGLE HUNTRESS

In de fotogenieke omgeving van het Mongoolse Altajgebergte volgen we het dertienjarige nomademeisje Aisholpan. Ze groeide op in een patriarchale omgeving waar het jagen met steenarenden hoog in het vaandel staat. Deze traditie is al duizenden jaren een volledig door mannen gedomineerde bezigheid. Aisholpan zorgt voor veel commotie wanneer ze, gefascineerd door de kolossale roofvogels, besluit om de eerste vrouwelijke adelaarsjager te worden. 

Ondanks alle kritiek van de dorpsoudsten staat haar vader achter haar. De beelden waarin Aisholpan met haar vader te paard de filmische natuur verkent om de fijne kneepjes van het vak te leren, laten zien hoe hecht de band is tussen de twee. Dan staat de jaarlijkse adelaarsjagerswedstrijd voor de deur. Aisholpan is de jongste en enige vrouwelijke deelnemer. Kan ze zich staande houden? 

Behalve een spannend verhaal, geschoten op de indrukwekkende, weidse steppe van Mongolië, is dit een modern sprookje over doorzettingsvermogen, lef en de invloed van ingesleten tradities. You can do anything, zingt de Australische singer-songwriter Sia in een speciaal voor de film geschreven nummer. 

(Bron: IDFA)


Vrijdag 23 juni 2017, een filmliefhebbers 'Picnic' in het Oosterpark! 

Een 'Picnic' in het Oosterpark... Kom je ook?! (Alléén voor filmsign-leden)

 • Verzamelen om 18:00 uur bij de ingang van het Oosterpark  aan de OLVG kant.
 • Het wordt druk, dus op tijd aanmelden bij Ferdinand via sms/tel: 06 26 036 314 of mail naar: f.kuurman@gmail.com
 • Kom je wat later, sms/bel voor exacte locatie.
 • Neem lekkers en een kleedje mee!

Dit keer geen film en bios, maar eten in het Oosterpark. De hele week is al tropisch warm en komende vrijdag is daarin niet anders. Kortom neem wat lekkers mee, en wie weet een badmintonset, laat je fantasie de vrije loop. Maak ik een Griekse salade, en zorg voor een flesje gekoelde rose.

Lijkt me leuk en wie gaat dr mee…

Groet, Ferdinand :-)



Zaterdag 17 juni 2017, 'King of the Belgians' in Eye 

 • Verzameltijd 14:00 uur, aanvangstijd film 14:30 uur in Eye
 • Aanmelden bij Soleil van den Berg, soleilvdb@hotmail.com  of tel: 06-14761150
 • Na afloop drankje op het terras van Eye voor de liefhebber!

King of the Belgians

Mockumentary over het koningshuis is ook een roadmovie waarin een ingedommelde koning het leven – en zichzelf – ontdekt. Tijdens zijn staatsbezoek in Turkije krijgt hij te horen dat Wallonië onafhankelijk is geworden. Wat volgt is een hilarische reis van de koning en zijn entourage door de Balkan, die alle mogelijke (culturele) clichés weerspiegelt.

Nicolas III is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om het imago van de koning op te poetsen.

Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië zich onafhankelijk heeft verklaard. De koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden. Nog voor hij klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar over land terug te keren. Cineast Duncan Lloyd ruikt de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan op de proppen waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren. En zo begint hun undercover odyssee door de Balkan, een tocht vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde.

...enorm geestig...Van Den Begin is geweldig... (**** NRC Handelsblad)

Prachtige roadmovie...Goed verzonnen... (**** De Volkskrant)

 ...verrassend luchtige satire ...komisch... aandoenlijk...meer dan een farce... (**** Het Parool)



Donderdag 25 mei 2017, 'De Rollende Keukens' op het Westergasterrein 

Filmsign Special: De Rollende Keukens!
Lekker eten en drinken zonder film, mèt filmliefhebbers...

 • Verzamelen om 17:30 op het terras van Pacific Parc, Westergasterrein.
 • Aanmelden bij Joyce via sms: 06-55886207
 • We zitten aan een vaste tafel en iedereen kiest zelf iets lekkers om te halen en op te eten. 
 • kijk hier alvast voor het (muziek-) programma: http://rollendekeukens.amsterdam/

Elk voorjaar keren de Rollende Keukens terug bij de Amsterdamse Westergasfabriek. Een mobiele eetfestijn voor alle smulpapen.

Mobiele lekkernijen

Meer dan honderd tot eettent verbouwde campers, dubbeldekkers, busjes en brommers serveren pizza’s, verse soepen, verfijnde visgerechten, smoothies en veel meer lekkers. Geniet van de culinaire hoogstandjes in de zon of tijdens een filmvertoning in de open lucht.

Praktische informatie

De Westergasfabriek is vanaf Amsterdam Centraal Station lopend te bereiken (30 minuten) of met tram 10. De openingstijden van Rollende Keukens zijn iedere dag gelijk: van 13.00 tot 23.00 uur. De entree is gratis.

Lijkt me leuk als jullie meegaan! Ik hoor het graag!

Groetjes, Joyce






Zaterdag 20 mei 2017, 'Down to Earth' in het Ketelhuis Vrijdag 5 mei 2017, '20th Century Women' in FCHyena 


DOWN TO EARTH

Wake-up call en baken van hoop voor de wereld van morgen. Op zoek naar nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord-Amerika samen met een indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. De film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari-woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de Keepers of the Earth laten niemand onberoerd.

Down To Earth trok in Nederland al 100,000 bezoekers naar de bioscoop. Wij draaien hem vanaf de eerste dag, en zullen dat ook nog wel even blijven doen. (Bron: Het Ketelhuis)

Klik hier voor de website van Down to Earth.


Vrijdag 5 mei 2017, '20th Century Women' in FCHyena 

 • Verzamelen om 21:00 uur bij de ingang van FCHyena, de film start om 21:15 uur.
 • Meld je aan via de site, via sms of e-mail: 06-34200234/ info@filmsign.nl
 • Na afloop een bevrijdingsborrel :-)

20TH CENTURY WOMEN

Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn 
alleenstaande moeder Dorothea in een groot pand waar verschillende 
huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van 
een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. 
Hulp – ook bij de opvoeding – krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge 
vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, 
slimme Jamie. (Bron: FCHyena)

 • Regie Mike Mills
 • Duur 118 min.
 • Genre drama 
 • Cast Annette Bening, Greta Gerwig, Elle Fanning, Billy Crudup
 • Land VS
 • Taal Engels


Vrijdag 14 april 2017, documentaire 'Human' in Pakhuis de Zwijger 

 • Verzamelen om 19:00 uur bij de ingang van Pakhuis de Zwijger, film begint om 19:30 uur.
 • De documentaire is gratis, maar reserveer wel op tijd via: https://dezwijger.nl/programma/human-the-movie-10
 • Meld je aan bij mij: Jacomijn, 06-34200234 via sms of stuur een mailtje.
 • Na afloop voor de liefhebber een borrel :-)

Wegens grote belangstelling draait deze documentaire nog een keer in Pakhuis de Zwijger: 

HUMAN 

Wat maakt ons menselijk? Filmmaker en kunstenaar Yann Arthus-Bertrand verzamelde drie jaar lang waargebeurde verhalen van meer dan 2,000 vrouwen en mannen uit meer dan 60 verschillende landen, om tot de kern te komen van wat het betekent om mens te zijn. 

HUMAN is een ambitieus geproduceerde en menselijke documentaire, die bedolven is onder lovende kritieken. We nodigen je uit deze tijdloze must-see documentaire met ons te kijken op ons grote scherm (zo'n 7 meter breed!). 


Zaterdag 1 april 2017, 'Jacky' in Eye 

 • Verzamelen om 19:00 uur bij de kassa van Eye, de film begint om 19:15 uur.
 • Trailer zien en kaartjes kopen (wordt aangeraden!) via Eye
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
 • Na afloop een borrel!

Jackie

Natalie Portman kruipt in de huid van First Lady Jackie Kennedy, die zich na de moord op haar man uiterlijk sterk moest houden om een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

De Chileense meesterregisseur Pablo Larraín toont ons de gebeurtenissen rond de moord op JFK louter door de ogen van Jacqueline Kennedy (Natalie Portman). Larraín maakte zo een ontroerend portret van een rouwende vrouw – een weduwe en moeder die wordt overstelpt door de tragedie en een overmaat aan aandacht. De film is opgehangen aan het interview dat Jackie slechts een week na de moord had met LIFE Magazine.

Larraín richt zich op de rustige, intieme momenten: de gesprekken met Jackie's kinderen, haar zwager Robert Kennedy (Peter Sarsgaard), een van haar assistenten (Greta Gerwig), LIFE-journalist White (Billy Crudup) en een katholieke priester (John Hurt), afgewisseld met flashbacks naar de noodlottige dag in Dallas, Jackie's terugkeer naar de Witte Huis en het geregel voor de begrafenis. Pablo Larraín maakte naam met eigenzinnige films als Tony Manero, NO, El Club en Neruda.

(Bron: Eye)


...Portman excelleert...Razendknappe biopic...schitterend... (***** NRC Handelsblad)

...geweldig...Portman is van begin tot het einde volkomen geloofwaardig...gelaagd...relevant...schrander essay over beeld- en mythevorming, de werking van de media en onze verhouding tot die media. (***** Het Parool) 

...meesterlijk...een juweel...bijzondere filmervaring...voortreffelijk...puntgave camerawerk...Larrain toont op fabuleuze wijze hoe de werkelijkheid tot een verhaal wordt gemaakt... (***** De Volkskrant)


Zondag 5 maart 2017, 'Paterson' in de Filmhallen 

Paterson

Paterson (Adam Driver) staat om 06:00 uur op, rijdt zijn busroute, keert om 18:00 uur terug bij zijn vrouw (Golshifteh Farahani), laat de hond uit en drinkt een biertje in zijn stamcafé. Elke dag. Ondertussen schrijft hij gedichten. Jarmusch is de liefdevolle observator van deze liefdevolle observator. Een film als een kleine oase.

Paterson is een tijdloos portret van de dagelijkse routine van een dichtende buschauffeur – wiens naam ‘Paterson’ samenvalt met zijn woonplaats, de bus vanwaaruit hij die gadeslaat en het fameuze dichtwerk van zijn idool William Carlos Williams – en zijn artistieke echtgenote, die hem aanspoort zijn ‘geheime aantekenboekje’ met gedichten te publiceren.

Poëtische stijlmiddelen als herhaling, spiegeling, symmetrie en het uitvergroten van alledaagse details, die in voice-over en geschreven tekst voorbijkomen in Paterson’s observerende gedichten (in het echt geschreven door Ron Padgett), keren ook visueel terug, onder meer in een groot aantal passerende tweelingen. Jim Jarmusch toont het in een kalm, vloeiend tempo, met zacht licht en zijn kenmerkende, vaak droogkomische vignetjes van bijfiguren. Hond Nellie won in Cannes de Palm Dog.

Screen International ✭✭✭✭✭
Writer-director Jim Jarmusch often explores existential themes, but they’ve perhaps never been so beautifully unadorned as they are in Paterson, a deceptively modest character piece that’s profound and moving while remaining grounded in the everyday.

JIM JARMUSCH

1953 | USA
Bekend van:
Gimme Danger (2016) | Only Lovers Left Alive (2013) | The Limits of Control (2009) | Broken Flowers (2005) | Coffee and Cigarettes (2003) | Ghost Dog: The Way of the Samurai (2009) | Dead Man (1995) | Night on Earth (1991) | Mystery Train (1989) | Down by Law (1986) | Stranger Than Paradise (1983) | Permanent Vacation (1980)
 
“Een film om te koesteren.”
DE VOLKSKRANT
 
“Betoverend mooi.”
TROUW

“In zijn twaalfde speelfilm zet Jim Jarmusch dramatiek en ironie rigoureus buitenboord. Paterson is een verstilde lofzang op de schoonheid van het alledaagse.”
DE FILMKRANT


Zaterdag 4 februari 2017, 'To Stay Alive - A Method' in Eye 

 • Verzamelen om 19:30 uur bij de kassa, de film begint om 19:45 uur in Eye.
 • Kaartjes alvast kopen (wordt aangeraden) via Eye
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
 • Na afloop tijd voor een borrel/ kop thee :-) 

To Stay Alive - A Method

Iggy Pop leest voor uit een essay van Michel Houellebecq over waanzin, overleven en kunst in deze uitstekende documentaire. Houellebecqs confronterende adviezen raakten bij Iggy Pop een gevoelige snaar.

Michel Houellebecq stak in 1991 dichters die op het punt stonden om het bijltje erbij neer te gooien, een hart onder de riem met zijn scherpe essay 'Leven, lijden, schrijven – methode'. Hij raadde levensmoede dichters, onder wie hijzelf, aan om altijd terug te keren naar de oorsprong: het lijden. Vaak geciteerd is zijn aansporing om de vinger op de wond van de maatschappij te leggen en nog eens goed hard te drukken.

Houellebecq doet in zijn vlammende betoog een oproep om de ketens te breken en de tegenaanval te openen, ook al is eenzaamheid de prijs die je daarvoor moet betalen. Iggy Pop las ooit Houellebecqs pamflettistische essay over waanzin, overleven en kunst en herkende een geestverwant. Houellebecq gaat tot op het bot, en zijn confronterende adviezen raakten bij Iggy Pop een gevoelige snaar: zelf zat hij als jonge muzikant ook dicht tegen de waanzin aan.

In Erik Lieshouts intrigerende documentaire leest Pop vanuit zijn huis in Miami met veel bezieling voor uit het essay. Hij ontmoet Houellebecq, twee verlegen mannen bij elkaar, in de ouderwetse Franse keuken van diens grootouders. De documentaire wordt nog interessanter als Lieshout een aantal mensen bezoekt met een psychiatrische ziekte, die in het schrijven een uitweg vonden.

Die originele opzet pakt bijzonder goed uit. Lieshout, die eerder documentaires maakte over Céline, W.F. Hermans en Houellebecq, blaast zo nieuw leven in de woorden van laatstgenoemde, die met dit essay de kiem voor zijn latere fenomenale werk zou leggen. (Bron: Eye)


Vrijdag 20 januari 2017, 'Poesía sin fin' in Kriterion 

 

 

Poesía sin fin

Regie Alejandro Jodorowsky Met Adan Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, Pamela Flore Duur 128 Min.Taal Spaans, Frans, Engels

 In Chili’s zinderende hoofdstad Santiago besluit de jonge Alejandro Jodorowsky om dichter te worden. Hij komt binnen in de artistieke en boheemse kringen en ontmoet andere jonge veelbelovende artiesten; de latere grootheden van de Latijns-Amerikaanse literatuur.

 De mannen en vrouwen zijn op zoek naar schoonheid in de wereld, in de ander en in henzelf. Ze leven alsof het leven één groot poëtisch experiment is: sensueel, authentiek, vrij, doldwaas.

 Regisseur Jodorowsky is nu 87 en heeft al een rijke, zeer diverse carrière achter de rug. Van tarotkaartlezer en psychotherapeut tot scenarioschrijver van graphic novels en historicus. Als filmmaker werd hij wereldberoemd in de jaren 70 en 80 met films waarin hij een ongekende visuele verbeeldingskracht combineerde met psychomagie, een door hemzelf ontwikkelde mix van psychotherapie en shamanisme. Twee jaar geleden verraste hij met La Dansa de la realidad, een autobiografische film over zijn kinderjaren.


Vrijdag 30 december 2016, 'La La Land' in Kriterion 

 • Verzamelen om 19:00 uur bij de kassa van Kriterion, de film begint om 19.15 uur.
 • Aanmelden kan bij Ferdinand via sms/ tel: 06 26 036 314 of mail: f.kuurman@gmail.com
 • Bekijk hier de trailer.


La La Land... Een kleurrijk, nostalgisch, bitterzoet, muzikaal, magisch en knalromantisch Hollywoodsprookje. 
Wat normaal helemaal niet mijn ding is. Maar ik lees nogal veel vier en vijf sterren recensies. En in 2016, nu kan t nog, buiten mijn comfort zone stappen kan geen kwaad...

Wie gaat er mee? Zowel buiten als binnen je comfort zone meegaan is mogelijk.
Tot vrijdag! Ferdinand 


La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen.

Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffie door rent ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen en droomt van een eigen jazzclub. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. 

Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood?
(Bron: Pathé)



Maandag 26 december 2016, 'How to Marry a Millionaire' in Eye 

 • Verzamelen om 12:45 uur bij de ingang, de film begint om 13:00 uur in Eye.
 • Trailer zien en kaartjes kopen (wordt aangeraden!) via Eye
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
 • Na afloop kerstborrel! (Of kopje kerst-thee :-)
How to Marry a Millionaire

Heerlijke comedy of errors met Marilyn Monroe, Lauren Bacall en Betty Grable als drie vriendinnen die van hun chique flat in New York een mannenval maken. Monroe zou dit jaar 90 jaar zijn geworden.

Drie mannequins, de betweterige Page (Lauren Bacall), de wereldvreemde Pola Debevoise (Monroe) en Loco Dempsey (Betty Grable), huren een chique appartement in Manhattan om nu eens eindelijk een miljonair aan de haak te slaan. De vrouwen, in werkelijk niet zo rijk als ze zich voordoen, verpatsen het meubilair om er een oogverblindende garderobe van aan te schaffen, en indruk te maken op de vele mannelijke kandidaten die hun ‘mannenval’ betreden. Een aantal van hen is rijk, sommige zijn poseurs, anderen zijn knap maar arm: vergissingen, verkeerde inschattingen en misverstanden vormen de motor van de vele romantische escapades.

How to Marry a Millionaire speelde in op het succes van Gentlemen Prefer Blondes en was bedoeld om van Monroe een nog grotere ster te maken. Het was ook de eerste film van 20th Century-Fox in het breedbeeldformaat CinemaScope.


Vrijdag 25 november 2016, 'Zero Days' in Eye (IDFA) 

 • Verzamelen om 13:45 uur bij de ingang, de film begint om 14:00 uur in Eye.
 • Trailer zien en kaartjes kopen via IDFA!
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
Zero Days

Een wereld die wordt geregeerd door een cyberworm die zich een weg vreet van de ene computer naar de andere, ondertussen belangrijke infrastructuren platlegt en zo wereldwijd miljoenen aan schade veroorzaakt. Het is verre van fictie, bewijst deze futuristisch ogende documentaire. 

Maker Alex Gibney duikt in de wereld van Stuxnet: een computervirus (malware) dat door de Verenigde Staten en Israël is gemaakt om de nucleaire infrastructuur van Iran lam te leggen. Het verhaal van deze destructieve computerworm – door experts aangeduid als “de meest geavanceerde malware die we ooit hebben gezien” – ligt uiterst gevoelig. Veel bronnen praten alleen als ze onherkenbaar in beeld zijn, hun stem vervormd wordt of hun verhaal door een acteur wordt naverteld. Allemaal vertellen ze wel iéts – maar nooit het hele verhaal. De zoektocht van Gibney naar het verhaal achter de cyberworm is spannend en verontrustend. Een wereldwijde cyberoorlog leek nog nooit zo dichtbij. (Bron: IDFA) 



Donderdag 24 november 2016, 'The Passing Years' in Tuschinski (IDFA) 

 • Verzamelen om 13:00 uur bij de ingang, de film begint om 13:15 uur in Tuschinski.
 • Kaartjes kopen via IDFA!
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
The Passing Years

Schrijver, dichter en columnist Remco Campert (1929) zit ondanks zijn respectabele leeftijd nog elke dag achter zijn schrijfmachine. Deze veteraan van de literaire groep de Vijftigers ziet zichzelf in de eerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en zijn publieke optredens. Hij heeft zorgvuldig het beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind, dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? 

Regisseur John Albert Jansen kwam een jaar lang bij Campert over de vloer. We leren hem in zijn dagelijks leven en gewoontes kennen (het dagelijkse potje scrabble met vrouw Deborah, kopje thee, sigaretje, glaasje wijn) maar ook tijdens meer intieme momenten zoals een ziekenhuisopname en gesprekken met zijn dochters en vrienden. Remco Campert zelf is een man van weinig (gesproken!) woorden, maar zijn gedichten vertellen een verhaal van weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood. Het schrijven houdt hem gelukkig nog altijd op de been: “Poëzie is een daad van bevestiging. Ik bevestig dat ik leef.” (Bron: IDFA)



Donderdag 24 november 2016, 'Rolling Stones Olé, Olé, Olé! A Trip Across Latin America' in de Munt (IDFA) 

 • Verzamelen om 10:45 uur bij de ingang, de film begint om 11:00 uur in de Munt.
 • Trailer zien en kaartjes kopen via IDFA!
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
Rolling Stones Olé, Olé, Olé! A Trip Across Latin America

In hun ongelofelijke carrière zijn er maar weinig plekken waar The Rolling Stones niet hebben opgetreden. Cuba was tot 2016 zo’n plek. Tijdens een tournee door Latijns-Amerika ontstaat bij de muzikanten het idee om het voorheen geïsoleerde eiland aan te doen. 

De voorbereidingen en productionele problemen lopen als een rode draad door de registratie van deze muzikale reis, waarin de Stones bekende plaatsen bezoeken en oude vrienden opzoeken. We zijn onder meer getuige van een bijzondere ontmoeting tussen Ronnie Wood en een collega-kunstenaar, prachtig drijvend op non-verbale communicatie. Elk concert wordt voorafgegaan door een bezoek aan lokale muzikanten die hun eigen versie van een Stones-nummer ten gehore brengen – zo speelt een mariachi-orkest een wel heel vrolijke cover van ‘Happy.’ En er zijn sprankelende anekdotes, voornamelijk verteld door blikvangers Mick Jagger en Keith Richards. De concerten en de aanloop ernaartoe zijn gefilmd en werden gemonteerd tot een flitsend geheel. Veel ruimte is er voor de songs en voor de speciale band tussen de nog altijd mateloos populaire rockers. (Bron: IDFA)



Maandag 21 november, 'Waiting for Giraffes in Tuschinski (IDFA) 

 • Verzamelen om 11:00 uur bij de ingang, de film begint om 11:15 uur in Tuschinski
 • Trailer zien en kaartjes kopen via IDFA!
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
Waiting for Giraffes

Dokter Sami is de dierenarts van de Qalqilya-dierentuin in het westen van de Westelijke Jordaanoever, dicht bij de grens met Israël. In deze enige dierentuin ter wereld in bezet gebied is het lastig werken. 

Tijdens de laatste intifada zijn de giraffes doodgegaan en de vervanging is nogal een uitdaging. Van buitenlandse dierentuinen krijgt hij weleens ‘overgebleven’ dieren, maar een giraffe zat daar nooit bij. Alles in Palestina ademt politiek, ook als het om iets onschuldigs als een dierentuin gaat. In de samenwerking met de dichtstbijzijnde Israëlische dierentuin is goed te zien hoe de verhoudingen liggen. We volgen dokter Sami in zijn queeste naar internationale erkenning en zien hoe hij zich vriendschappelijk opstelt tegenover zijn Israëlische collega’s. Tijdens een werkbezoek aan de dierentuin van Jeruzalem daagt bij de medewerkers van Qalqilya het besef hoe ver ze nog afstaan van  het bereiken van zelfs de minimale standaarden. Voor de gedreven dokter Sami is het alleen maar een extra impuls om zich hard te maken voor de noodzakelijke verbeteringen. (Bron: IDFA) 


Donderdag 17 november, 'Seed: The Untold Story' in Eye (IDFA) 

 • Verzamelen om 14:00 uur bij de ingang, de film begint om 14:15 uur in Eye
 • Trailer zien en kaartjes kopen via IDFA!
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
Seed: The Untold Story

Zaden zijn misschien wel ons meest kostbare bezit, maar vele zijn net zo bedreigd als de ijsbeer of de reuzenpanda. In de twintigste eeuw verdween 94 procent van onze zaadvariëteiten. Is dat erg? Ja, leert een voorbeeld van een van de gepassioneerde zadenverzamelaars die hier wordt geportretteerd. 

De Ierse hongersnood van de negentiende eeuw ontstond doordat er voornamelijk één aardappelsoort werd geteeld. Minder diversiteit betekent een grotere kwetsbaarheid, daarover zijn alle verzamelaars het eens. Ze laten zien dat de natuur zijn eigen oplossingen heeft voor extreme weersomstandigheden. Er bestaat zelfs een eetbare plant die drie jaar zonder water kan. Hun enthousiasme over de wonderlijke zaden en planten die onze aarde kent, is aanstekelijk, de mooi uitgelichte close-ups van de meest buitenissige exemplaren adembenemend. Vanuit het perspectief van slachtoffers en tegenstanders wordt getoond hoe een bedrijf als Monsanto dit rijke erfgoed en de gezondheid van boeren, omwonenden en consumenten met patenten, monocultuur en pesticiden bedreigt. Hoe machtig het concern is, blijkt uit de hoge politieke posities die sommige medewerkers hebben bekleed. (Bron: IDFA) 


Zondag 6 november 2016, 'The Beatles: Eight Days a Week' in FC Hyena 

 • Verzamelen bij de kassa van FC Hyena om 14:30 uur, de film begint om 15:00 uur.
 • FC Hyena is een redelijk nieuwe bioscoop, de locatie vind je hier.
 • Aanmelden via mail/ sms: 06-34200234

The Beatles: Eight Days a Week

In The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years, gaat de Oscar winnende regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, Apollo 13) op ontdekkingsreis naar de live-optredens van de groep.

Na hun legendarische Amerikaanse debuut in 'The Ed Sullivan Show' in 1964, lieten zij de gehele U.S. in verbijstering achter en de naweeën van dit optreden werden in de gehele wereld gevoeld. 

Met hun albums en tv-optredens, veranderden zij voor eeuwig de muziek- en popcultuur. Hun uitzonderlijke vakmanschap en charisma maakten hen tevens tot één van de grootste live acts aller tijden. In The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years, gaat de Oscar winnende regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, Apollo 13) op ontdekkingsreis naar de live-optredens van de groep. 

Van hun vroege optredens in clubs in Liverpool en Hamburg tot hun weergaloos grote concerten in uitverkochte stadions over de gehele wereld; van New York tot aan Melbourne en Tokyo. Deze allereerste door The Beatles geautoriseerde documentaire sinds zij in 1970 uit elkaar gingen, laat veel zeldzaam en nog nooit eerder vertoonde beelden zien van hun shows en interviews. Daarnaast ook veel heel nieuwe interviews met onder andere Paul McCartney, Ringo Starr en vele andere prominente betrokkenen. 

De film laat niet alleen de weg naar hun enorme roem zien maar ook de wissel die dit trekt op de bandleden waardoor zij uiteindelijk beslissen om met touren te stoppen (in augustus 1966) en zich volledig te storten op hun ongeëvenaarde en geniale muzikale energie welke resulteerde in een serie van baanbrekende studio-opnamen waar zij heden ten dage het meest bekend om zijn. (Bron: Pathé)



Zaterdag 1 oktober 2016, 'The Great Transmission' met Q&A in Eye 

 • Verzamelen om 14:00 uur bij de kassa van Eye, de film begint om 14:30 uur.
 • Reserveren van je ticket wordt aangeraden
 • Aanmelden via sms of mail: 06-34200234
 • Bekijk hier alvast de trailer

BFFE - The Great Transmission + Sculpting the Lotus Guru

The Great Transmission
Pema Gellek (VS/TIB/IN 2015) 60'
Engels en Tibetaans gespr., Engels ondertiteld

The Great Transmission traceert de epische reis van de Tibetaans-boeddhistische literatuur door de geschiedenis heen, en eindigt met een dringend onderzoek naar de vraag of deze levendige cultuur kan overleven.

Gedurende de film worden de kijkers zich bewust van de moeilijkheden van het behoud van grote culturele kennis, en de heldhaftige inspanningen die voor deze zaak zijn uitgeoefend. De film concentreert zich op de rol die Tibet heeft gespeeld in deze transmissie, en belicht twee belangrijke momenten om het onderzoek te richten: het Sanskriet-Tibetaanse vertaalproject geinitieerd door de grondleggers van het Tibetaans-Boeddhisme in de achtste eeuw CE, en de inspanningen van een lama die in 1959 Tibet ontvluchtte vanwege de Chinese invasie, de in de VS en India gevestigde Tarthang Tulku, om te helpen met het herstellen van het uitgebreide Tibetaans-boeddhistische literaire erfgoed. Uiteindelijk is de held van deze film de heilige kennis zelf, terwijl het.

+

Sculpting the Lotus Guru
Arnaud Maitland (VS, 2016), 27'
Engels gespr.

De film volgt het scheppingsproces van een meer dan zes meter hoog bronzen beeld van Guru Padmasambhava, de Lotus geborene, dat onder leiding en supervisie van Tarthang Tulku Rinpoche tot stand kwam. Begeleid door onderricht van Tarthang Tulku over vaardig handelen, werd het opmerkelijke beeld, mogelijk het grootste in het westen, in minder dan twee jaar voltooid. Deze documentaire toont de transformatie van klei tot voltooid bronzen beeld, waarbij elk onderdeel van het verloop van het bronsgieten wordt uitgelicht. Met fragmenten en citaten uit de boeken 'Leven en bevrijding van Padmasambhava', ‘Padmasambhava komt naar Tibet' en 'Gebeden tot Padmasambhava'.

+

Art and Wisdom
Laura Weiss (VS, 2016) 6'
Engels gespr.

Dzigar Kongtrul Rinpoche is een bekende en zeer gerespecteerde meditatie meester. Hij begon met schilderen onder leiding van Yahne le Toumelin, een Franse abstract-expressionistische schilderes. In deze korte film demonstreert hij zijn schildertechniek, al spelend met een mengsel van terpentijn en olieverf op linnen. Dzigar Kongtrul praat over het aspect van vrijheid in het scheppingsproces. Hij creëert, maakt weer ongedaan, om vervolgens te herscheppen. ‘De rol van de kunstenaar is om te stoppen met scheppen, en toe te laten dat de ervaring zich op een natuurlijke manier ontvouwt’.

(Bron: Eye & bffe)


Zaterdag 27 augustus 2016, ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE IN 'THE MOVIES' 

 • Verzamelen om 18:40 bij de kassa, er zijn 8 stoelen gereserveerd. (Om 18:45 vervalt deze reservering.)
 • De film begint om 19:15, dus tijd voor een drankje vooraf en naderhand :-)
 • Meld je aan bij mij via 06-34200234 of de mail.
 • Check hier de trailer.

Absolutely Fabulous: The Movie

Edina en Patsy beschikken, toepasselijk voor hun debuut op het grote doek, nog steeds over de nodige glitter en glamour. Ze leven het luxe leven dat ze gewend zijn: winkelen, drinken en stappen in de meest trendy hot-spots van Londen. Maar als ze de schuld krijgen van een groot incident tijdens een ‘überhip fashionfeestje’ worden ze het middelpunt van een mediaschandaal en worden ze meedogenloos achtervolgd door de paparazzi. Zonder een rooie cent vluchten ze naar de speeltuin voor de superrijken, de Franse Rivièra, en bedenken ze een plan om permanent te ‘ontsnappen’ en wederom het goede leven, te leven!

De film brengt Jennifer Saunders en Joanna Lumley weer samen als het iconische duo Edina en Patsy. Ook de rest van de originele cast keert terug: Julia Sawalha als Saffy, Jane Horrocks als Bubble en June Whitfield als moeder. (Bron: The Movies)


Vrijdag 12 augustus 2016, Café Society in Studio K 

Café Society van Woody Allen

 

 • Verzamelen om 19.30 uur bij de kassa, film begint om 19:45 uur.
 • Aanmelden bij Ferdinand via sms/ tel: 06 26 036 314 of mail: f.kuurman@gmail.com
 • Bekijk hier de trailer.

 

Woody Allen neemt je mee naar het Hollywood van de jaren 30, waar New Yorker Bobby (Jesse Eisenberg) zich het hoofd op hol laat brengen door de secretaresse (Kristen Stewart) van zijn oom.

 

Op zoek naar nieuwe avonturen verruilt de jonge Bobby zijn baantje bij zijn vader in New York voor een carrière in zonnig Los Angeles. Via zijn oom, een invloedrijke filmbobo, krijgt hij werk als assistent en leert hij secretaresse Vonnie (Stewart) kennen. Hij wordt verliefd, maar zij breekt zijn hart, waarop Bobby terugkeert naar New York en daar als barman in het door kunstenaars en maffiosi gekleurde nachtleven belandt.


Zaterdag 16 juli 2016, 'The Red Turtle' in Eye. 

 • Verzamelen om 20:00 uur bij de kassa van Eye, de film begint om 20:30 uur, dus er is nog tijd om een drankje te halen :-)
 • Aanmelden via mail of sms: 06-34200234
 • Bekijk hier alvast de trailer. Via deze link kan je ook een kaartje reserveren (aanbevolen).

The Red Turtle

 

De eerste lange animatiefilm van Oscarwinnaar Michael Dudok De Wit won tijdens het filmfestival van Cannes de Prix Spécial du Certain Regard, het is ook de eerste niet-Japanse film geproduceerd door Studio Ghibli (Spirited Away). Een schipbreukeling probeert te ontsnappen aan het onbewoonde eiland waarop hij is aangespoeld.

Nederlander Michael Dudok de Wit won in 2001 een Oscar voor Beste Korte Animatiefilm met Father and Daughter, en werd genomineerd voor een Oscar in 1995 voor The Monk and the Fish. The Red Turtle is zijn eerste lange animatiefilm. De dialoogloze animatiefilm volgt een man die schipbreuk heeft geleden en zijn wanhopig pogingen om aan het onbewoonde eiland waarop hij is aangespoeld te ontsnappen. Tot hij op een dag moet opnemen tegen een mysterieuze schildpad die zijn leven zal veranderen. Stilistisch begint de animatiefilm als een Gibhli-film maar in de tweede scène schemert er al de tekenstijl van het schitterende Father and Daughter doorheen.
De film is geproduceerd door Hayao Miyazaki’s gerenommeerde Studio Ghibli, die hiermee voor het eerst samenwerkte met een Europese filmmaker. (Bron: Eye)



Vrijdag 8 juli 2016, 'A Hologram for the King' in de Filmhallen 

A Hologram For The King
 
 
Ver weg van huis, in een nieuwe nog onvoltooide stad middenin de woestijn van Saudi Arabië wacht Amerikaanse zakenman Alan Clay (Tom Hanks) samen met enkele medewerkers van een bedrijf dat gespecialiseerd is in holografische presentaties dag na dag op Koning Abdullah. Dit alles om het beslag op zijn huis te voorkomen en de studie van zijn dochter te kunnen bekostigen. Maar vooral om maar ein-de-lijk iets geweldigs te bereiken. Ondertussen beleeft hij een onverwachte romance en ontdekt hij wat écht belangrijk is in het leven.A Hologram For The King is de verfilming van het gelijknamige boek van Dave Eggers (The Circle).


Zaterdag 11 juni 2016, 'Heart of a dog' in Eye 

HEART OF A DOG

Laurie Anderson

Laurie Anderson kreeg kort na elkaar de dood van haar moeder, echtgenoot Lou Reed en hond Lolabelle te verwerken. Alle drie zijn aanwezig in dit zeer persoonlijke essay over leven, liefde, dood en taal. Stilistisch bespeelt Anderson alle mogelijke registers; haar vertelstem en muziek houden de veelkleurige onderdelen bijeen. 

Het jaar 2011 markeert een keerpunt in het leven van kunstenaar en muzikant Laurie Anderson. Haar geliefde hond Lolabelle, die haar jarenlang gezelschap hield, overleed. Niet lang daarna stierf ook haar moeder, om minder dan twee jaar later gevolgd te worden door Lou Reed, The Velvet Underground-voorman met wie ze 21 jaar samen was.
Anderson zette het rouwproces om in een film. Net zoals haar multimediaperformances is Heart of a Dog een lappendeken van verschillende onderdelen: animatie en 8mm-homemovies worden afgewisseld met found footage. Constante is Andersons stem, die meandert langs persoonlijke herinneringen en grote onderwerpen als liefde, leven en dood. Zonder sentimentalisme of zweverigheid koppelt ze rituelen uit Het Tibetaanse Dodenboek of de taalfilosofie van Wittgenstein aan autobiografische verhalen of observaties omtrent de gecontroleerde samenleving die is ontstaan na 9/11. Een caleidoscopisch filmessay, dat bij elkaar wordt gehouden door Andersons vioolcomposities en soundscapes. (Bron: IFFR)



Zaterdag 4 juni 2016, 'Creative control' in Kriterion 

Creative Control 
 

 

Creative Control speelt zich af in de nabije toekomst van de futuristische metropool New York. Technologische ontwikkelingen zijn vergevorderd om samenhorigheid te creëren en verveling tegen te gaan, het tegengestelde heeft plaatsgevonden.

Door de technologische ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de nabije toekomst zijn er veel meer mogelijkheden dan we nu kennen. In dit drama volgen we een reclamedirecteur die een nieuwe technologie gebruikt om een affaire met de vriendin van z’n beste vriend te bewerkstelligen. Hoe dit afloopt? De toekomst zal het leren. (Bron: Kriterion)
 

“Dat in Creative Control satire, relatiegekonkel, maatschappijkritiek en sciencefiction een natuurlijk verband aangaan, en dat er ook nog eens flink gelachen kan worden, onderstreept Dickinsons grote talent.” ★★★★ - De Volkskrant
“Fake girlfriends cause real problems in Benjamin Dickinson’s future-shock indie.”★★★★ - Rolling Stone
“Apple meets Antonioni in Benjamin Dickinson’s coolly impressive second feature.” Variety


CREATIVE CONTROL: ALS EEN AVATAR JE LEVEN OVERNEEMT

Creative Control speelt zich af in de nabije toekomst. Het reclamebureau oogt flitsend met grote witte vlakken en enorme ramen met uitzicht op de straten van Brooklyn. Opvallend zijn de doorzichtige computerschermen en smartphones waardoor het lijkt alsof medewerkers in het luchtledige tikken.

Beelden en berichten bekijk je niet meer op het kleine scherm van je smartphone, maar zie je zwevend voor je in de lucht, alleen voor jou zichtbaar. Als David – gespeeld door Dickinson – achter zijn bureau zit, houdt hij een live videogesprek met het beeld voor hem in de lucht. Daar verschijnt ook de laatste versie van een commercial die hij moet beoordelen, terwijl net daarnaast zijn emailverkeer vrolijk doorgaat.

Virtuele verleiding

Augmenta wordt al gauw een stoorzender. Als David iets krijgt met de geliefde van zijn beste vriend, weet hij haar later op te roepen met zijn bril en ontstaat iets moois in de virtuele wereld. De verleidende Sophie is virtueel, maar nauwelijks van echt te onderscheiden. Vanaf dan lopen de dingen uit de hand.

De meeste beelden zijn sober en in zwart/wit. Creative Control is niet de grote publieksfilm die een veelbelovende toekomst neerzet, maar de spanning is er niet minder om.

Als David in zijn virtuele wereld het gevoel krijgt alle controle te verliezen, wil hij weg. Waarom niet naar een boerderij op het platteland, afgesloten van die moderne online wereld, schiet het door zijn hoofd.

Verfrissende kijk op hypes

Meerdere verhaallijnen komen uiteindelijk bij elkaar. Zoals over David’s vriendin Juliette, een part-time yogalerares. Kan bij yoga de geest uit het lichaam treden en hoe zit dat dan bij virtual reality?

Het is heerlijk je fantasie mee te laten gaan met wat virtual reality straks allemaal kan. Maar de film geeft ook een verfrissende blik op de hypes die de techbedrijven ons voorschotelen, want je kunt er ook voor kiezen om er niet in mee te gaan.

Groet Ferdinand  


Vrijdag 13 mei 2016, 'Men & Chicken' in Kriterion 


Men & Chicken
Twee broers zoeken hun biologische vader in deze mysterieuze en hilarische, filosofische en absurdistische griezelkomedie.
Met afstand de vreemdste Deense film van de laatste jaren, met aanstekelijk plezier gespeeld door een topcast (Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Nikolaj Lie Kaas) en geregisseerd door de maker van Adam’s Apples.

 

 


Woensdag 4 mei 2016, 'A Bigger Splash' in De Filmhallen 

A Bigger Splash is een Italiaans-Franse film uit 2015 onder regie van Luca Guadagnino en is een remake van de Franse film La Piscine uit 1969. De film ging in première op 6 september op het 72ste Filmfestival van Venetië.

Met in de hoofdrollen Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes en Dakota Johnson.

 

 
 
   


Woensdag 20 april 2016, 'Garbage Warrior' in Popinnpark 

Start film: 19:45 uur in PopinnPark op de Middenweg 20 (Oost)
Georganiseerd door: René 
 
Garbage Warrior gaat over architect Mike Renolds, de uitvinder van het zogenaamde Earthship. Een Earthship is een woning die geheel zelfvoorzienend is, duurzaam en voor een groot deel gebouwd van afvalmateriaal. De film volgt Reynolds in het ontwikkelen van deze stijl van bouwen en het opzetten van een experimentele ‘Earthship community’ en zijn pogingen om dit te doen binnen de heersende regeldrift van bouwcommissies. Ook zien we hem aan de gang op de Andaman eilanden, na de tsunami die dat gebied trof, waar hij binnen no-time nieuwe huizen met watervoorziening op poten zet volgens de principes van Earthships. Een inspirerende film met een duidelijke boodschap;  om tot nieuwe oplossingen voor oude problemen te komen heb je ruimte nodig om vrij te experimenteren.

Na de film is er ruimte om na te kletsen over Earthships of out-of-the-box-bouw. Wat kan er in Nederland op dit gebied?

Groeten,
René
 
P.s: Elke woensdag om 19:45 start er een film in het PopinnPark met een groene en duurzame boodschap, meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de wekelijkse filmupdate.


Dinsdag 12 april 2016, 'Krigen' in Kriterion 

“Denmark’s entry for this year’s best foreign language film Oscar is a gripping and thought-provoking affair from writer-director Tobias Lindholm that counterposes battlefronts at home and abroad. ”
✮✮✮✮
The Guardian
 • Waar: Kriterion Amsterdam Oost, verzamelen bij de kassa
 • Wanneer: Dinsdag 12 april
 • Hoe laat: 18.45 uur, de film begint om 19.00 uur
 • Aanmelden bij Sien via sms/app of mail: 06-13401211 of sienbrand@yahoo.com

Krigen (A War) geregisseerd door de Deense Tobias Lindholm, bemoeit zich niet met wat goed of fout is in tijden van oorlog, maar wat daar tussenin zit.

In het oorlogsdrama is de Deense commandant Claus Michael Pedersen op uitzending in Afghanistan. Hij begeleidt zijn troepen tijdens een veiligheidsmissie. Zijn vrouw Maria zet het dagelijkse leven in Denemarken voort en zorgt voor de drie kinderen. Wanneer Claus en zijn mannen in gevecht raken met de Taliban en onder vuur komen te liggen, raakt een van zijn soldaten zwaar gewond. In een splitseconde maakt Claus de beslissing om de soldaat te redden en het gebied te bombarderen. De chaos wordt compleet als blijkt dat onder de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen geen talibanstrijders liggen, maar onschuldige burgers. 


Zaterdag 26 maart 2016, 'Tanna' in Eye 

 • Verzamelen uiterlijk 20:45 uur bij de kassa, de film begint om 21:15 uur.
 • Er is dan tijd om een drankje mee te nemen in de zaal :-)
 • Na afloop uiteraard 'nabespreking' voor de liefhebber in het mooie Eye-café
 • Meld je aan via mail of sms/app: 06-34200234

Tanna

Dain en Wawa, kinderen van de Yakel-stam in Vanuatu, magisch eilandenrijk in de zuidelijke Pacific, willen trouwen. Stamhoofd Charlie echter heeft Wawa bestemd voor een gearrangeerd huwelijk. De Australische documentairemakers Butler en Dean kozen inwoners van Tanna als acteurs voor hun op ware feiten gebaseerde speelfilm. Bekroond met de prijs voor beste fotografie (filmfestival Venetië). 

Het schitterend gefilmde Tanna is een verhaal over een diepe, maar onmogelijke liefde, met de leden van een van de laatste traditionele stammen in de zuidelijke Pacific in de hoofdrol. Mooie, trotse Wawa en Dain, zoon van stamhoofd Charlie, zien zich gedwongen te vluchten als Charlie Wawa wil uithuwelijken aan een lid van de Imedin, met wie de Yakels in conflict zijn geraakt. Op zoek naar vrijheid trekken de twee over het vulkanisch eiland. Zullen de opperhoofden de jongeren laten gaan? 

Voor hun vertelling werkte het regisseursduo Martin Butler en Bentley Dean nauw samen met de leden van de Yakel-stam. Het romantisch drama – naar een gebeurtenis uit 1987 – is  de eerste film die op het eiland Tanna is opgenomen en is zowel een liefdesverhaal als een visueel overromplende ode aan de (nog) ongerepte natuur van Vanuatu. 

Bentley Dean kreeg de prijs voor beste fotografie van het filmfestival Venetië, de film won er ook de publieksprijs voor beste speelfilm in het onderdeel De Week van de Internationale Filmkritiek. (Bron: EYE)


...zorgvuldig... (**** Het Parool)

...fraaie beelden...hartverscheurend verhaal... (NRC Handelsblad)
 

 
Betoverend gefotografeerd drama...met verve gespeeld. (IFFR)


Zaterdag 20 februari 2016, 'Much Loved', in het Ketelhuis 

Much Loved

Deze film, over het leven van drie prostituees in Marrakech, werd in eigen land verboden, maar wordt elders geprezen. NRC en Volkskrant gaven de film elk vier sterren.
 

Volkskrant: Much Loved doorbreekt taboes op een opgewekte manier. Zo wordt een film over het leven van prostituees in Marokko zowaar publieksvriendelijk. De luchtige toon wordt ongemakkelijk bij zware thema's als kinderprostitutie en ongewenste zwangerschappen.



Zondag 14 februari 2016, 'Amsterdam Wildlife' in Eye  


Amsterdam Wildlife

Stadsecoloog Martin Melchers en programmamaker / presentatrice Merel Westrik laten (wilde) dieren zien die in Amsterdam, soms onverwacht, hun thuis hebben gevonden. Op de meest vreemde plaatsen in de stad zoeken en vinden ze dieren die zich in Amsterdam gevestigd hebben.

Martin Melchers en Merel Westrik op zoek naar het wilde leven van Amsterdam. De twee volgen en filmen flirtende oeverzwaluwen, vechtende vossen, badderende ijsvogels, zonnende ringslangen, zwevende slechtvalken en andere wilde beesten in Amsterdam, wat tot prachtige beelden en hilarische situaties leidt. Ze stuiten op vossen tussen spoor en industrieterrein of op exotische mossels die via ballastwater uit de andere kant van de wereld in het IJ zijn terechtgekomen en daar hebben weten te overleven.

In Amsterdam zou je niet zo snel verwachten dat er nog ruimte is voor wilde natuur. Maar als je door de stad loopt, word je door allerlei dierenogen bekeken. Melchers praat een en ander met veel enthousiasme aan elkaar en maakt er een sport van de dieren zo goed mogelijk in hun leefomgeving in beeld te krijgen. Melchers en programmamaker/presentatrice Merel Westrik maakten eerder Haring in het IJ (2009).

Vooraf een korte film uit de EYE-collectie: Dieren grijpen er naast. (Bron: Eye)



Zondag 14 februari 2016, 'Jheronimus Bosch, Touched By The Devil' in Eye 


Jheronimus Bosch - Touched By The Devil 
 

In 2016 organiseert Het Noordbrabants Museum een grote tentoonstelling ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. De film volgt het team van Bosch-experts dat, met het oog op deze tentoonstelling, het mysterie van alle 25 nog bestaande schilderijen van Bosch probeert te ontrafelen.

Vier jaar lang reisde het team de wereld over om zijn schilderijen in musea als Museo Nacional del Prado en Musée du Louvre met röntgenfotografie en infraroodtechnieken in detail te onderzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we de kans door te dringen tot de onderste verflagen om zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn. Wat maakt een Bosch een Bosch? Tot welke bevindingen zal het onderzoek leiden? (Bron: Eye)



Zaterdag 16 januari 2016, 'Joy' in The Movies 

- Women Only- Filmavond! 
(Sorry mannen/ heren/ jongens ;-)


'JOY'
 
Joy vertelt het meeslepende verhaal van een vrouw die vastberaden is om haar excentrieke en disfunctionele familie bij elkaar te houden, ook als alles tegen lijkt te zitten. Gedreven door noodzaak, vindingrijkheid en een levensdroom schopt Joy het tot oprichtster en hoofd van een machtig imperium en verandert ze haar leven en dat van haar familie. Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. (Bron: The Movies)
 
Zie hier de trailer 
 

Aanmelden

 • Verzamelen 18:40 uur bij de kassa van The Movies, dan kopen we gelijktijdig een kaartje. De film begint om 19:00 uur.
 • Meld je aan via mail of sms/app: 06-34200234 (Afmelden uiterlijk tot 17:00 uur.)
 • Maximaal 8 aanmeldingen, dus wees er snel bij!


Zaterdag 26 december 2015, 'Er ist wieder da', De Uitkijk 

'Er ist wieder da'

Komische kerstfilm met een snorretje...
Naar de bestseller van Timur Vermes (te koop voor de ludieke prijs van €19,33). In Duitsland gingen ruim twee miljoen exemplaren over de toonbank. De onvermijdelijke verfilming is nu dus overgewaaid naar Nederland. 
 • Verzamelen om uiterlijk 12:00 uur bij de kassa van De Uitkijk
 • De film begint om 12:15, na afloop is er nog tijd voor een middag-kerstborrel in bijv. de Balie :-)
 • Meld je aan via sms (06-34200234) of mail.
Trailer:
https://www.pathe.nl/Play/Trailer?trailerid=279457&listCode=New

Hij is er weer; Hitler ontwaakt zo’n zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog met de ultieme kater en loopt al botsend tegen de Segways en verontwaardigd door selfies over straat, middenin een menigte die zijn lollige reacties meteen bestempelt als ‘method acting’. Het is de setting voor de vernuftige debuutroman van Timur Vermes: wat zou er nu eigenlijk gebeuren als Hitler, de echte, plots in de moderne samenleving terechtkomt? Als we Vermes en verfilmer David Wnendt mogen geloven dan is het een recept voor hilariteit, doch met een waarschuwende ondertoon. 
(Bron: Filmtotaal)


Zaterdag 24 oktober 2015, 'The Lobster' in The Movies  


- Singles only- Filmavond met borrel :-)
 
 • Verzamelen om 21:00 uur bij de kassa van The Movies, zodat we gezamelijk ons kaartje kunnen kopen.
 • De film begint om 21:40, dus er is nog tijd voor een drankje :-)
 • Meld je aan via sms (06-34200234) of mail.
 • Na afloop is er voor de liefhebbers een borrel in café de Oranjerie! 

The Lobster
Bekijk hier de trailer!

Heerlijke en bizarre zwart-komische film over een bijzonder universum met een merkwaardig hotel waar de bewoners binnen 45 dagen een nieuwe partner moeten vinden. Anders worden ze gestraft en veranderd in een dier. Het is namelijk niet langer toegestaan om alleenstaand door het leven te gaan. Singles worden opgepakt en vervoerd naar dit Hotel.

David (Colin Farrell) is net verlaten door zijn vrouw. Net als alle andere singles – of ze nu alleenstaand zijn door echtscheiding, relatie-breuk of het overlijden van een partner – moet hij zich melden bij het rigide management in het Hotel. Lukt het hem niet om binnen de termijn een partner te vinden die door hen is goedgekeurd, dan wordt hij veranderd in een dier naar keuze en losgelaten in het Bos. Daar verschuilen zich ook de zogenaamde Loners. (Omdat hij van de zee houdt, wordt David veranderd in een kreeft als hij geen geschikte partner vindt.)

Hoewel David zich in eerste instantie aan de regels houdt, krijgt hij al snel genoeg van het absurde en starre management. Hij weet te ontsnappen naar het Bos en sluit zich bij de Loners aan. Dan wordt hij verliefd op een mysterieuze Loner (Rachel Weisz). Maar dat is tegen de regels.

Het unieke liefdesverhaal ‘The lobster’ is een van de meest opmerkelijke films van dit jaar. Regisseur Yorgos Lanthimos (‘Dogtooth’, ‘Alps’) werd bekroond met de Juryprijs voor Beste Film van het Cannes Filmfestival.
(Bron: Filmtheater Hilversum)
 


Zaterdag 3 oktober 2015, 'Irrational man', in Studio K 

 • Verzamelen om 21.15 uur bij de kassa in Studio K, de film begint om 21:45 uur.
 • Voor- en/of na afloop een drankje :-)
 • Aanmelden bij Sien op 06-13401211 of mail sienbrand@yahoo.com

Irrational man

Voor filosofieprofessor Abe Lucas heeft het leven geen zin. Vrijwilligerswerk in oorlogsgebied en academische publicaties konden daar in het verleden geen verandering in brengen. Drinken ook niet, maar niettemin is dat een geliefde bezigheid. Zijn ideeën en lespakket zijn controversieel en radicaal, maar zijn reputatie ook: hij zou elke vrouw het hoofd op hol brengen. Zowel de ijverige studente Jill als zijn ongelukkig getrouwde collega-docent Rita
vallen als een blok voor hem. Maar ook de plichtmatige seks met Rita en urenlange filosofische discussies met Jill op de kermis en op picknickkleedjes lossen weinig voor hem op. Pas als het lot hem een moreel vraagstuk uit de praktijk voor de voeten werpt en hij ervoor kan kiezen een existentiële daad te stellen, hervindt hij zijn levenslust. Maar het wordt het meest radicale wat hij ook maar kan doen.

Ook benieuwd naar deze film van Woody Allen? In één van de leukste bioscopen van Amsterdam? Meld je aan!


Zaterdag 5 september 2015, 'Sweet and Lowdown' in Eye 


Jazz met Woody en Jazzmania!
 
 • Verzamelen rond 19:30 uur bij de bar van Eye, de film begint om 20:00 uur.
 • Maximaal 8 aanmeldingen, dus wees er snel bij!
 • Aanmelden kan via mail of sms: 06-34200234
 • Om 21:30 start (gratis) de Big Band Jazzmania in de Arena van Eye!

Sweet and Lowdown

Woody Allen stopte al zijn liefde voor oude jazz in deze komische gedramatiseerde documentaire over Emmet Ray (Sean Penn), na Django Reinhardt de beste gitarist ter wereld. De 'nagespeelde' episodes uit Rays leven worden aan elkaar gepraat door jazzkenners en muziekspecialisten, onder wie Allen zelf.
Lees meer: https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_and_Lowdown
Jazzmania Big BandAansluitend op de film, een gratis optreden van de Jazzmania Big Band in de EYE Arena. Jazzmania Big Band vertolkt scores van Woody Allen-films onder leiding van dirigent Peter Guidi.

 


Zondag 9 augustus 2015, 'Superwelt' tijdens 'Pluk de Nacht' op Het Stenen Hoofd 

Pluk de Nacht!
 • Verzamelen om 20:00 bij de ingang van het Stenen Hoofd, zodat we een strandstoel hebben...
 • De film begint bij schemer, zo rond 21:30 uur.
 • Voorafgaand aan de film is er heerlijk eten bij diverse tentjes en na afloop muziek in de grote tent :-)
 • Toegang is gratis.
 • Meld je aan via mail of sms: 06-34200234
Superwelt
Gabi heeft in Superwelt last van de huismoederblues. Werken, schoonmaken, koken, werken. Hoe kan je daar ooit gelukkig van worden? Geen wonder dat ze ineens stemmen gaat horen en haar normale leventje in de steek laat.

Lees meer op de site van Pluk:
http://www.plukdenacht.nl/movie/superwelt/


Zaterdag 4 juli 2015, 'Jurrasic World 3D', in De Filmhallen 

Filmsign gaat 3D! Zaterdag gaan we naar Jurrasic World. De film brak in het eerste weekend alle bezoekersrecords. IMDB-score 7,5.

 • Verzamelen om 18.45 uur bij de kassa, brillen passen, film begint om 19.05 uur.

 • Na afloop voor de liefhebbers een drankje :-)

 • Aanmelden per sms 06-53743615 of mail ebohm@wxs.nl


Jurrasic World
Het park is open! De vierde film in de razend populaire franchise speelt zich 22 jaar na de gebeurtenissen uit Jurassic Park af. Zoals John Hammond het zich voorgesteld had, is er nu op Isla Nublar een volledig functionerend en groots dinosaurussenpark met de naam Jurassic World. Het park is in handen van Masrani Corporation. Als na een aantal erg succesvolle jaren steeds minder bezoekers komen, besluit de organisatie om een nieuwe attractie te maken om zo de bezoekersaantallen weer te laten toenemen. De natuur laat zich echter niet zo eenvoudig bedwingen…

 


Zaterdag 27 juni 2015, 'Taxi Teheran', in Rialto 

 • Verzamelen om 19.15 uur bij de kassa in Rialto, film begint om 19:30 uur.
 • Na afloop voor de liefhebbers een drankje :-)
 • Aanmelden bij Sien op 06-13401211 of mail sienbrand@yahoo.com
Taxi Teheran
De carrière van de veel gelauwerde Iraanse regisseur Jafar Panahi wordt gedomineerd door censuur, verboden, arrestaties en gevangenschap. De Iraanse overheid is er veel aan gelegen Panahi monddood te maken, maar succesvol is ze daarin niet. Een filmverbod van twintig jaar, opgelegd in 2010, legde hij naast zich neer:
'Niemand kan me tegenhouden films te maken - juist als ik in de hoek wordt gedrukt, verandert in mijn innerlijk de drang tot scheppen in een absolute noodzaak.'
En dus maakte hij Taxi Teheran, een film met een anonieme cast (het kan immers gevaarlijk zijn in een Panahi-film mee te spelen), waarvoor hij bij het afgelopen filmfestival van Berlijn o.m. bekroond werd met de Gouden Beer. 

Het gegeven is even simpel als effectief: een taxi rijdt door de straten van Teheran, de gesprekken met de passagiers geven een realistisch beeld van het alledaagse leven in de Iraanse hoofdstad. Panahi speelt zelf de taxichauffeur. 



Zondag 14 juni 2015, 'Lust For Life' in De Filmhallen 

Deze film heeft een geweldige trailer!
 • Verzamelen om 11:00 uur in De Filmhallen, de film begint om 11:30 uur
 • Na afloop, voor de liefhebber, op het terras (Bellamyplein) een broodje oor of een kop koffie :-)
 • Meld je aan via mail of sms/app: 06-34200234

Lust For Life (1956)

Nederland 1873. Vincent van Gogh is een gedreven man. Hij wil zijn liefde voor God uitdragen en probeert dat eerst, zonder succes, als lekenpriester onder mijnwerkers. De dochter van zijn huisbaas weigert met hem te trouwen en later woont hij samen met een prostituee die hem weer verlaat. De gevoeligheid en spiritualiteit van Vincent vinden uiteindelijk een expressieve uitweg in het schilderen. Zijn broer Theo, werkzaam bij een kunsthandel, ondersteunt hem. Van Gogh verhuist naar Frankrijk en herontdekt de kleur. De intensiviteit waarmee Van Gogh werkt, ondermijnt zijn gezondheid. Hij gedraagt zich steeds vreemder en lijkt meer en meer krankzinnig te worden. Hij krijgt ruzie met vrijwel iedereen en bedreigt zelf zijn vriend Paul Gauguin met een mes. Zijn onvermogen om zijn visie tot uitdrukking te brengen op het schilderscanvas drijft hem over de rand. Steeds vaker krijgt hij toevallen en hallucinaties. Na een vrijwillig verblijf in een krankzinnigeninrichting gaat het even goed, maar dan slaat de waanzin weer toe. Van Gogh schiet zichzelf dood.

Lust for Life kreeg vier Oscarnominaties voor Beste acteur (Kirk Douglas), Beste mannelijke bijrol (Anthony Quinn), Beste scenario, en Beste decors. Alleen de nominatie van Anthony Quinn werd gehonoreerd met een Oscar. Kirk Douglas kreeg wel een Golden Globe als Beste drama-acteur voor zijn rol als Van Gogh. Daarnaast waren er Golden Globe-nominaties voor Beste film, Beste regisseur en Beste mannelijke bijrol.
(Bron: Wikipedia) 


Zaterdag 30 mei 2015, The Dark Horse in Filmtheater Kriterion 

The Dark Horse

"It's a film with the texture and truth of life, and at its heart is a beautiful performance by Cliff Curtis.” – Time Out

The Dark Horse vertelt het levensverhaal van het bipolaire schaakgenie Genesis Potini. Deze merkwaardige, zachtmoedige schaakmeester besluit achtergestelde kinderen te leren schaken, om hen te helpen aan een betere toekomst.

The Dark Horse werd in thuisland Nieuw-Zeeland bejubeld als de beste film van eigen bodem van de afgelopen jaren. Genesis Potini is een complex, intrigerend personage en wordt briljante wijze gespeeld door acteur Cliff. Door Genesis’ onberekenbare karakter kent hij weinig remmingen, en blijf je twijfelen wie of wat hij nu eigenlijk is. Dit maakt The Dark Horse tot spannende, verrassende cinema. Op het International Film Festival Rotterdam werd de film dan ook heel terecht bekroond met de publieksprijs.
 • Zaterdag 30 mei verzamelen bij Kriterion in de hal om 19.00, de film begint om 19.15
 • Wil je mee graag aanmelden via mail: sienbrand@yahoo.com of sms: 06-13401211
 • Na de film een drankje voor wie wil!


Zaterdag 2 mei 2015, Atlantic in EYE 

 • Zaterdag 2 mei om 19:00 uur verzamelen bij de bar van EYE
 • Meld je aan via sms: 06-34200234 of mail.

ATLANTIC
Een jonge Marokkaanse visser Fettah wordt verscheurd tussen twee werelden; zijn arme maar vertrouwde geboortedorp aan de Atlantische kust, en de onbekende, opwindende sfeer van de rijke en intrigerende Europese surfers die elke zomer naar zijn dorp komen. Tijdens een van die zomers raakt hij bevriend met Alexandra (Thekla Reuten). Na haar vertrek voelt het dorp voor Fettah meer dan ooit als een gevangenis. Hij besluit naar Europa te gaan - op zijn surfplank. Het is een lange, gevaarlijke en eenzame tocht, 300 mijl over de open oceaan. 

Atlantic. van regisseur (en surfer) Jan-Willem van Ewijk wordt geproduceerd door Bero Beyer (Paradise Now), de cast bestaat onder andere uit Thekla Reuten en de Marokkaanse acteur Mohamed Majid (Incendies). Atlantic is vanaf 23 april te zien in de Nederlandse bioscopen. (Bron: Film1)


Zaterdag 18 april 2015, 'Still Alice' in studio K 

Still Alice

'Een film die je nog lang bijblijft', volgens sommige reviews. 
Julienne Moore schittert in de rol van Alice Howland, waarbij ze tijdens het awardseizoen bijna elke prijs wist binnen te halen met als bekroning de Oscar voor Beste Actrice. Komt dat zien dus!
 
Tot zaterdag!
 
Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan.


Zondag 1e Paasdag 2015, 'Bloed, zweet en tranen' in Eye 

Pasen vieren met toch nog wat 'Bloed, zweet en tranen', maar dan van onze eigen Hazes! We zijn wel een echte Amsterdamse filmclub, toch?
Ik wil het niet missen... Wie gaat er mee?!

 • Zondag 5 april om 21:00 uur verzamelen aan de bar in EYE, de film begint om 21:30 uur.
 • Vrije zitplaatsen, dus koop gerust zelf alvast een kaartje bij de ingang.
 • Naderhand is uiteraard tijd om na te borrelen/ kletsen over deze heerlijke smartlapfilm :-)
 • Meld je aan voor deze film via mail of sms: 06-34200234, tot ziens!
Bloed, Zweet & Tranen is een oprecht, emotioneel en humoristisch verhaal over het bewogen leven van André Hazes.
In de film zien de drie belangrijkste fases uit Hazes’ leven voorbijtrekken: zijn rauwe Amsterdamse jeugdjaren, de ontdekking van de jonge levensliedzanger in de jaren zestig door Johnny Kraaykamp op de Albert Cuypmarkt, Hazes’ doorbraak in de jaren tachtig met hits als Zeg maar niets meer, Een beetje verliefd en Ik meen ‘t, en zijn moeizame laatste maanden in 2004.
In de laatste fase van zijn leven worstelt de inmiddels nationaal bekend geworden zanger met zijn heftige verleden, zijn verslechterde gezondheid en de angst voor wat hem te wachten staat. Zal hij, dé volkszanger van Nederland, nog één keer schitteren in een uitverkochte Arena? (Bron: Eyefilm.nl)



Zaterdag 7 maart 2015, 'Birdman' in The Movies 

Birdman in The Movies!

Op verzoek van een aantal Filmsign-leden laten we deze Michael Keaton niet aan onze neus voorbij vliegen... Een film die fictie en realiteit moeiteloos in een vloeiend geheel stopt en naast flink wat navelstaarderij gelukkig ook over zeer goed acteerwerk beschikt smile-emoticon Tenminste, in een notendop is dat wat de critici beweren... We zullen zien!
 

BIRDMAN
Soms wordt een film werkelijkheid. In het geval van de film Birdman or (The unexpected virtue of ignorance) en hoofdrolspeler Michael Keaton lijkt het er in ieder geval wel op. Keaton speelt in de film een uitgerangeerde Hollywoodacteur die nog één keer een grote comeback probeert te maken. En laat nu uitgerekend deze rol Keaton, vroeger een superster dankzij onder andere zijn rol als Batman (1989) maar daarna afgegleden naar de obscuriteit, een Oscarnominatie opleveren. 
(Bron: NRC)
 • Verzamelen zaterdag 7 maart om 20:30 in The Movies aan de Haarlemmerdijk 161-163
 • Er is genoeg tijd voor eerst een borrel, of kop thee... Om kennis te maken en/ of bij te kletsen.
 • De film begint om 21:55uur
 • Meld je aan via mail of sms: 06-34200234, dan weten we dat je ook komt.


Zaterdag 31 januari 2015, 'Rebel Without a Cause' in EYE 

Weer een klassieker deze keer! En als deze film net zo geweldig gerestaureerd en gepimpt is als 'Gone With the Wind' dan belooft dat heel veel goeds... 
Deze gouwe ouwes zijn echt om van te genieten. Dus meld je aan voor een avondje ontspanning, verstand op nul, of gewoon voor de gezelligheid eromheen :-) 
 • Zaterdag 31e verzamelen om 20:00 uur bij de bar van EYE
 • De film begint om 21:15uur, tijd zat voor een borrel of kop thee vooraf dus...
 • Meld je aan via mail of sms: 06-34200234 (Ook om je weer af te melden evt.)
 • Iedereen kan mee natuurlijk! (Update: We hebben nu 50 vrouwen en 24 mannen in onze 'club'!)
 • Kijk hier de trailer.
De klassieker Rebel Without A Cause met in de hoofdrollen James Dean en Natalie Wood zal in een opgepoetste 4K vorm vanaf deze week te zien zijn in het Amsterdamse EYE. Deze versie ging vorige jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en vormt een van de drie films waarin James Dean een hoofdrol speelde voor hij op 24-jarige leeftijd overleed. Het was ook de eerste film waarin de fragiele psychische gesteldheid van tieners op serieuze wijze aan bod kwam. 

Dean speelt in de film Jim Stark, een ongelukkige student en zoon van welgestelde ouders, die moeite heeft met zijn nieuwe omgeving. Hij stort zich daarom in een gevaarlijk spel – een zij-aan-zij-autorace, die de ‘chicken run’ wordt genoemd. Dit heeft echter fatale gevolgen voor zijn rivaal.

De release van Rebel Without A Cause gaat gepaard met de lancering van een speciaal 'Rebel without a cause'-biertje van Cinema Brewers. Zij verzonnen het afgelopen jaar al meerdere bieren waarin grote filmklassiekers 'terug te proeven' waren zoals A Bout de Souffle, The Big Lebowski en Doctor Zhivago bier. Uiteraard is dit bier verkrijgbaar aan de bar bij EYE. 

(Bron: Filmtotaal)


Vrijdagavond 2e Kerstdag 2014, 'The imitation Game' in Tuschinski 

The Imitation Game (8,4 op IMDB)

Dit indrukwekkende drama, genomineerd voor 5 Golden Globes waaronder Beste Film en Beste Acteur, gaat over het leven en werk van wetenschapper Alan Turing (Benedict Cumberbatch), wiens uitvinding essentieel was voor de beëindiging van de 2e Wereldoorlog. (Pathè)

The Imitation Game vertelt het verhaal over het leven en het werk van een van de grootste onbekende helden uit de Britse geschiedenis, namelijk Alan Turing. Turing was een pionier op het gebied van computertechniek en de befaamde kraak van de Duitse Enigma-code wordt aan hem toegekend. In de film voeren Turing en zijn briljante team een race tegen de klok in hun geheime kantoor Bletchley Park, tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. (Filmtotaal)

Bekijk hier de trailer.

 • Verzamelen om 20:00 uur bij de kassa's, de film begint om 21:05 uur.
 • Er is dus tijd voor een borrel of kop thee voor en na de film :-)
 • Meld je uiterlijk aan voor woensdagochtend 10:00 uur, ik reserveer de kaartjes!
 • Kaartje à 12,- bij mij afrekenen die avond.
 • Aanmelden via sms of mail: 06-34200234
Iedereen alvast hele fijne Kerstdagen en tot ziens!
Groet, Jacomijn


Zaterdag 20 december 2014, 'Gone with the wind' in EYE 

‘Frankly, my dear, I don’t give a damn’
 
Deze quote uit filmklassieker 'Gone with the Wind', is komende zaterdag in volle glorie te horen in EYE! 
 
Weetjes:
'Gone with the wind' was de eerste film die 10 Oscars won. De rechten voor de film werden gekocht voor 50.000 dollar, het hoogste bedrag ooit in die tijd. De 'moeder' van Scarlett was in het echt maar 3 jaar ouder... En een quote van Gary Cooper (die de rol aan zijn neus voorbij zag gaan): "Gone with the Wind is going to be the biggest flop in Hollywood history," and, "I'm just glad it'll be Clark Gable who's falling on his face and not Gary Cooper."

Maar dus, voor alle romantische zielen & klassieker filmliefhebbers onder ons... 

 • Verzamelen om 19:30 uur aan de bar, de film begint om 20:15 uur.
 • Aanmelden via sms of mail (06-34200234)
 • Iedereen is welkom, neem ook gerust vriend of vriendin mee :-)
Leuk, zien we je dan?!... Tot zaterdag!


Zaterdag 22 november 2014, Hector and the Search for Happiness in De Uitkijk 

Hector and the Search for Happiness (naar de internationale bestseller) in De Uitkijk
 
Hector, een excentrieke en geliefde psychiater in Londen, maakt een crisis door. Wat is het nut van zijn werk als zijn patiënten er maar niet op vooruit gaan? En is hij zelf wel gelukkig? Hij besluit zijn comfortabele leven en zijn mooie geliefde achter te laten en op wereldreis te gaan. Op zoek naar de essentie van geluk.
Hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iWFVAIbIkS4
 • Verzamelen om 20:30 voor in De Uitkijk (Prinsengracht 452)
 • Film begint om 21:00 uur, na afloop een drankje voor de liefhebber!
 • Meld je aan voor zaterdag (sms of mail), dan reserveer ik wat stoelen als dat kan :-)


Zaterdag 4 oktober 2014, 'Chef', in de Filmhallen 

De Filmhallen vlakbij de Kinkerstraat in Oud-West zijn open!
 
En speciaal voor de eet- en kookfans onder ons een hele lekkere en vrolijke film... 
 • Verzamelen om 19:00 uur bij de ingang van de filmhallen.
 • Meld je aan (of weer af) via een mailtje of sms (06-34200234), iedereen is welkom!
 • Kijk hier voor de route: http://www.filmhallen.nl/route/
 • Als je deze filmavond wilt delen, of mensen wilt uitnodigen om mee te gaan, stuur ze dan een link naar deze pagina.
Chef
In Chef speelt John Favreau de gepassioneerde chefkok Carl Caspar, die leeft voor zijn vak. Tot grote teleurstelling van zijn zoontje en ex-vrouw Inez (Sofia Vergara) gaat zijn restaurant voor alles. In de keuken is Carl een rockster, zijn collega’s hebben veel ontzag voor hem en dankzij de vliegende start van zijn carrière heeft hij genoeg naamsbekendheid verworden om het restaurant elke avond vol te krijgen. Er is echter een heikel punt; de daadwerkelijke eigenaar van het restaurant, Riva (Dustin Hoffman) is een stuk minder avontuurlijk dan chef Caspar. Het gevolg is dat Carl elke avond de ongeïnspireerde klassiekers perfect aflevert, maar zijn hart verlangt naar een ambitieuzer en avontuurlijker menu. Als een populaire foodblogger langs komt in het restaurant besluit Carl dat dat dit het uitgelezen moment is om zijn nieuwe proefmenu te lanceren, bestaande uit gerechten die nog nooit eerder op de kaart stonden. Aangemoedigd door collega’s Martin (John Leguizamo), Tony (Bobby Cannavale) en Molly (Scarlett Johansson) treft hij de voorbereidingen voor een onvergetelijke avond. Helaas loopt die anders dan verwacht.
(Moviescene.nl)


Zaterdag 30 augustus 2014, 'Boyhood' in EYE 

Op veler verzoek gaan we natuurlijk ook naar deze feelgood kaskraker! 'Boyhood' scoort op IMDB nu een 8,8! (Door 21.678 mensen beoordeeld sinds juli 2014...)
 
Boyhood

Richard Linklater filmde gedurende een periode van twaalf achtereenvolgende zomers de jongensjaren van de Texaanse Mason. Boyhood won de Zilveren Beer (Beste Regisseur) van het filmfestival Berlijn. Met Patricia Arquette en Ethan Hawke.
In dit veelgeprezen, subtiele coming-of-age-verhaal zien we de zesjarige Mason (Ellar Coltrane) opgroeien van jongen tot man. Gelijktijdig volgen we zijn zus Samantha en zijn gescheiden ouders, Olivia en Mason Sr (Patricia Arquette en Ethan Hawke). Het resultaat is een even uniek als herkenbaar portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven, en het genadeloze verstrijken van de tijd.
 
Meld je aan voor deze super-feelgood filmavond!
 • Verzamelen om 19:00 uur in EYE
 • Mail/ sms mij als je mee gaat! 06-34200234
 • Bestel eventueel van tevoren alvast een kaartje via Eyefilm.nl, als je 100% zeker wilt zijn van een stoel.
 • De film duurt 163 minuten, dus na 22:00 uur kunnen we nog wat nakletsen onder het genot van een drankje :-)
Leuk als je meegaat, wie dan ook van de inmiddels 60 leden... tot ziens zaterdag!
 


Pluk de Nacht op 8, 13 en 16 augustus! (2014) 

Het leukste openlucht filmfestival van Amsterdam!

 

Met eet/ dranktentjes en een knetterend dansfeest na afloop!

Meld je op tijd aan, we zijn per avond met maximaal 8 personen.
Dit wil je niet missen...

 • Kies een avond of avonden en meld je aan via mail of sms: 06-34200234 (Iedereen is welkom)
 • Verzamelen om 20:00 uur. Als je later komt, zijn er waarschijnlijk geen stoelen meer.
 • Locatie Het Stenen Hoofd, op loopafstand van Amsterdam Centraal.
 • De films zijn gratis. Bedenk alleen wel dat daar ook nog heerlijk gegeten en gedronken kan worden...
 • Bekijk voor meer info de site van www.plukdenacht.nl


Gekozen films:


Finsterworld, vrijdag 8 augustus

Geen land in Europa laat zich zo lastig tot behapbare clichés terugbrengen als hedendaags Duitsland: Finsterworld, een mozaïek van bizarre verhalen en grappige dialogen, is als een lachspiegel, met sprookjesachtig sarcasme en pessimisme naast verrassingen en hoop. Een ‘meesterwerk’, aldus Die Zeit.

20.000 Day’s on Earth, woensdag 13 augustus

Nick Cave viert zijn 20.000ste dag op aarde met een bijzondere biopic. Deze film van een gerenommeerd Brits kunstenaarsduo ging eerder dit jaar op Sundance in première en is deze zomer voor het eerst in Nederland te zien. In een fictief etmaal uit het leven van Cave worden drama en werkelijkheid gecombineerd. Dit levert verrassend openhartige inzichten op en een intiem portret van het artistieke proces. Onconventioneel en overrompelend als Cave zelf, onderzoekt de film wat ons maakt tot wie we zijn en viert de kracht van de creativiteit.

Another Year, zaterdag 16 augustus

Hij is een werkloze jongen die bijverdient door mensen een lift te geven. Zij is grafisch ontwerper met net haar eerste baan. De film volgt hun relatie - en hoe die geleidelijk afbrokkelt - gedurende een jaar. Subtiel, ontroerend portret van een onvolwassen liefde, die tegen weinig bestand is. Genomineerd voor The Big Screen Award.



Zaterdag 19 juli 2014, 'Una via a Palermo' in EYE 

 • Verzamelen om 20:00 uur bij Hannekes Boom (sms mij als je ons niet kan vinden: 06-34200234)
 • De film begint om 21:45 uur. (Natuurlijk kan je ook in EYE aansluiten)

Una via a Palermo

Twee koppige Siciliaanse vrouwen komen met hun voorbumpers tegenover elkaar klem te staan in een nauwe zijstraat in Palermo, waarna ze allebei weigeren te keren. Een ware buurtopstand is het gevolg in dit snedige debuut vol zwarte humor, dat de Siciliaanse samenleving heel precies weet te ontleden. Winnaar van de Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië voor Beste Actrice.


Zaterdag 7 juni 2014, 'The Wind Rises' in EYE 

The Wind Rises 
(oorspronkelijke titel Kaze Tachinu) is een Japanse historische animatiefilm uit 2013, geregisseerd en geschreven door Hayao Miyazaki. De film is gebaseerd op een manga met dezelfde titel, die op zijn beurt gebaseerd is op een kort verhaal van Tatsuo Hori. Miyazaki heeft aangegeven dat dit zijn laatste film was. The Wind Rises werd genomineerd voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. De film werd ook genomineerd voor een Oscar voor beste animatie. De productie won daarnaast onder meer een National Board of Review Award voor beste animatiefilm. (Bron: Wikipedia)
 
 • Verzamelen om 20:00 uur in EYE, de film begint om 21:15 uur.
 • Meld je tot 20:00 uur aan met een sms-je of mail: 06-34200234 
 • Deel deze filmavond via Twitter/ Facebook of mail als je andere mensen op de hoogte wilt brengen van deze Feel-Good-Filmavond. 


Zaterdag 3 mei 2014 in Tuschinski, 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween' 

Verfilming van de gelijknamige roman over een hoogbejaarde man die een roadtrip onderneemt op zijn honderdste verjaardag

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, maar de jarige krijgt het op zijn heupen en vertrekt kort voordat het feest losbarst. De tijd die hem rest kan hij beter besteden. Hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue.

Dit humoristische drama is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson. (Bron: Film1)
 • Verzamelen om 20:00 uur in Tuschinski.
 • De film start om 20:50 uur, er is dus alvast even tijd om bij te kletsen met een drankje.
 • Na de film kunnen we 'de kroeg in' als daar animo voor is ;-)
 • Meld je het liefst voor zaterdag aan via sms (06-34200234) of via een mailtje.
Voor meer informatie: http://www.pathe.nl/film/19236/de-100-jarige-man-die-uit-het-raam-klom-en-verdween




Zaterdag 29 maart 2014, 'We are the best!', in EYE 

We are the best!

De Zweedse regisseur Lukas Moodysson maakte, gebaseerd op de graphic novel van zijn vrouw, een heerlijk anarchistisch, maar ook authentiek portret van drie dertienjarige meisjes die in Stockholm een punkband willen beginnen. Net zo non-conformistisch als zijn eerdere tienerfilm Fucking Åmål. 
 • Om 20:00 uur verzamelen voor eerst een borrel (kop thee mag ook :-)
 • Film begint om 21:30 uur en duurt 102 minuten
 • Meld je aan via een mailtje of een sms: 06-34200234
Tot ziens bij deze lekkere film!

Zie voor meer informatie: http://www.eyefilm.nl/we-are-the-best?show_id=1110462


Zaterdag 15 februari 2014, 'American Hustle', in The Movies 

Briljant oplichter Irving Rosenfeld (Christian Bale) en zijn sexy partner in crime Sydney (Amy Adams) worden door FBI agent DiMaso (Bradley Cooper) in ruil voor strafvermindering gedwongen mee te werken aan bewijsverzameling tegen diverse corrupte politici.

Hierdoor raken ze verzeild in een gevaarlijk spel tussen diverse machtige partijen, waaronder belangrijke kopstukken van de lokale Maffia, en sleuren hierbij niet alleen goedhartige burgemeester Polito (Jeremy Renner) maar ook Irving’s onevenwichtige vrouw Rosalyn (Jennifer Lawrence) mee in een wereld van dominantie, wraak en overleven.


Kijk hier voor de trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=QhB6o3Dtwjs

 • Verzamelen om 18:15 uur voor de ingang van The Movies, dan kopen we gelijktijdig een kaartje.
 • De film begint om 18:45 uur, na afloop van de film is er in de buurt nog genoeg tijd om bij te kletsen met wat drankjes!



Zaterdag 28 december 2013, 'Soof' in Tuschinski 

Soof, kort voor Sophie, nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: drie leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man Kasper en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: “is this all there is?” Als Soof tijdens een etentje choreograaf Jim tegen het lijf loopt en de verbouwing van Soofs tuinhuis tot professionele keuken zijn tol eist, dringt de vraag zich langzaam op of Kasper nog wel die woest aantrekkelijke man is, waar Soof ooit voor viel.  

 • Verzamelen om 18:45 uur voor de ingang van Tuschinski, dan kopen we gelijktijdig een kaartje.
 • De film begint om 19:15 uur, na afloop van 'Soof' is er in de buurt nog genoeg tijd om bij te kletsen met wat drankjes!



Zondag 10 november 2013, De Nieuwe Wildernis in Tuschinski 

 • Verzamelen uiterlijk om 12:10 uur bij de ingang van Tuschinski, dan zijn we op tijd om tegelijkertijd kaartjes te kopen
 • De film draait om 12:40 en is om 14:32 afgelopen, daarna nakletsen met een kop thee/ koffie voor de liefhebber?!
 • Sms of mail mij voor zondag om je aan te melden: 06-34200234
De Nieuwe Wildernis
Het verhaal van De Nieuwe Wildernis, bevat humor, emotie en drama maar gaat vooral over de schoonheid van de natuur en de ‘cycle of life’ in al zijn facetten.

De grootste Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis, gemaakt in de traditie van bekende BBC-natuurproducties als Planet Earth, LIFE en Frozen Planet, is vanaf 25 september te zien in de bioscoop.

Onder leiding van ecoloog/natuurfotograaf Ruben Smit en regisseur Mark Verkerk is producent EMS FILMS in 2011 gestart met het filmen in het meest unieke natuurgebied van Nederland: de Oostvaardersplassen. Het verhaal van De Nieuwe Wildernis, bevat humor, emotie en drama maar gaat vooral over de schoonheid van de natuur en de ‘cycle of life’ in al zijn facetten.
(Bron: Pathe)


Zaterdag 12 oktober 2013, About Time in Tuschinski 

 • Verzamelen uiterlijk om 20:20 uur bij de ingang van Tuschinski, dan zijn we op tijd om tegelijkertijd kaartjes te kopen en voor alvast een drankje?!
 • De film draait om 21:10 in de Grote zaal.
 • Sms of mail mij voor zaterdag om je aan te melden: 06-34200234
 • Om je af te melden, stuur je een sms-je. Graag op tijd zodat we niet hoeven te wachten :-)

About Time

About Time is de nieuwe romantische komedie van schrijver en regisseur Richard Curtis, bekend van o.a. Notting Hill, Bridget Jones’ Diary en Love Actually Lees minder

De jonge advocaat Tim Lake (Domhnall Gleeson) krijgt van zijn vader (Bill Nighy) te horen dat de mannen in zijn familie over een zeer bijzondere gave beschikken. Wanneer hij verliefd wordt op de mooie, maar onzekere Mary (Rachel McAdams) besluit hij om deze gave te gebruiken om haar voor zich te winnen. Hij ontdekt al gauw dat dit gave niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft.
(Bron: Pathé)


Zaterdag 7 september 2013, Blue Jasmine in EYE. 

 • Verzamelen om 19:00 uur bij de bar van EYE, eerst een kaartje kopen;)
 • De film begint om 19:30 uur, na afloop van 'Blue Jasmin' is er nog genoeg tijd om bij te kletsen met wat drankjes;)
 • Meld je aan voor de film via deze link, of stuur een sms-je naar 06-34200234


In Woody Allens nieuwste drama, dat zijn beste sinds jaren is genoemd, zet Cate Blanchett een indrukwekkende rol neer als jetset socialite Jasmine, de door champagne en antidepressiva benevelde vrouw van rijke zakenman Hal (Alec Baldwin als een soort Bernard Madoff). Na een groot schandaal raken zij in één klap al hun luxe en aanzien kwijt.

Jasmine, die altijd heeft weggekeken van de schimmige praktijken van haar man, belandt na het schandaal in een acute crisis, waarna ze vlucht naar haar armere zus in San Francisco. Hier wordt ze op pijnlijke wijze geconfronteerd met haar struisvogelgedrag. Blue Jasmine markeert Woody Allens terugkeer naar Amerika als filmset: het is Allens eerste film in de VS sinds Whatever Works uit 2009. De vorige films van de cineast speelden zich af in Londen (Match Point, You Will Meet a Tall Dark Stranger), Barcelona (Vicky Cristina Barcelona), Parijs (Midnight in Paris) en Rome (To Rome with Love).

Beste Woody Allen in jaren......een film die zich kan meten met zijn beste drama's. (**** Filmkrant)
...voortreffelijke rol van Cate Blanchett...fascinerende, moderne tragedie waarin Woody Allen zijn hoofdrolspeelster onvergetelijk laat schitteren. (**** Telegraaf)
...meesterlijke nieuwe film...Cate Blanchett is ijzersterk... (***** Trouw)
(Bron: EYE)


Zaterdag 3 augustus 2013, 'The Pirate Bay: Away From Keyboard' in Roest. 

 • Verzamelen om 18:00 uur bij Roest, voor eerst 'Food, Drinks and BBQ'!
 • Gratis toegang, koptelefoonverhuur is 4 euro.
 • Film start om 20 uur en duurt 1,5 uur
 • Na afloop is er muziek en een kampvuur!

The Pirate Bay: Away From Keyboard
Razendsnelle vingers glijden over toetsenborden. Er wordt hard gelachen om de jurist die zich vergist in het verschil tussen bit en byte. De ogen van de jongens van Pirate Bay schieten van links naar rechts en twinkelen op de magische locatie waar de servers staan; het hart van de website. 'The Pirate Bay Away From Keyboard' geeft je een kijkje in de onbekende wereld van het internet, het openbare netwerk waar de grenzen nog open liggen en de regels ongedefinieerd zijn.
(Bron: Holland Doc) 


Zaterdag 6 juli 2013, Les Beaux Jours in Tuschinski 

 • Verzamelen om 19:00 uur voor Tuschinski
 • Aanmelden via mail of sms
 • Bij te laat of afmelden, stuur een sms-je naar 06-34200234

Les beaux Jours is een vrolijke én ontroerende Franse feel good film over genieten van het leven en de kunst van het ouder worden

Eindelijk! De gesoigneerde tandarts Caroline (Fanny Ardant) gaat met pensioen! Haar mooiste dagen zouden nu moeten komen. Maar liefhebbende echtgenoot en dochters hebben zo hun eigen bezigheden en Caroline blijft zitten met zeeën van tijd. Wat te doen?

Ze besluit een kijkje te nemen bij de plaatselijke seniors club, maar kan daar haar draai niet vinden. En zó oud als die mensen is ze toch niet? Caroline besluit het heft in eigen handen te nemen en actief een tweede jeugd te beleven. Ze neemt een minnaar, een jonge adonis van bijna dertig jaar jonger. De wereld lijkt aan haar voeten te liggen. Maar wanneer de affaire wordt ontdekt – en iedereen uiterst begripvol reageert – is de spanning er snel van af. Voor Caroline is het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar de dingen waar het leven werkelijk om draait.
(Bron: Pathe)


Zaterdag 1 juni 2013, 'In another Country', in EYE 

 • Verzamelen om 18:45 uur bij de bar van EYE
 • De film begint om 19:15 uur, na afloop van deze leuke film is er nog genoeg tijd om bij te kletsen en wat drankjes;)
 • Meld je aan voor de film via deze link, of stuur een sms-je naar 06-34200234

Isabelle Huppert is onder de naam Anne in drie verschillende gedaanten te zien in dit licht-absurdistische verhaal. De eerste maal als jonge regisseur, vervolgens als overspelige echtgenote en tot slot als gescheiden eenzame ziel. In Another Country draaide in het Competitieprogramma van Cannes. 

Een jonge filmstudente met financiële problemen vlucht met haar moeder naar het slapende Zuid-Koraanse kustdorpje Mohang, waar de enige bezienswaardigheid een minivuurtoren is. Om haar gedachten te verzetten schrijft ze daar een scenario, dat uit drie delen bestaat. In elk daarvan zien we hoe een Française, die telkens Anne heet en gespeeld wordt door Isabelle Huppert, om uiteenlopende redenen naar Mohang reist.

De ene Anne is een succesvolle regisseur die voor een vakantie in de badplaats Mohang is uitgenodigd door haar vriend, een Koreaanse filmmaker. De tweede Anne is een getrouwde vrouw, die naar Mohang gekomen is voor haar geheime Koreaanse minnaar. De derde Anne is een gescheiden vrouw wier man haar verlaten heeft voor een Koreaanse. Ze is in Mohang om een vriend te bezoeken zodat ze haar zomervakantie niet alleen hoeft door te brengen. Elke ontmoeting tussen de diverse Annes geeft intrigerende gevolgen en biedt nieuwe mogelijkheden. De eerste film van de Hong Sang-soo die in Nederland wordt uitgebracht.

...verfrissend, verwarrend en origineel. (#1 Must See Film van de Maand, **** Filmkrant)
Isabelle Huppert…op haar best én leukst…In Another Country is een film die zijn slimme observaties over menselijk contact aangenaam luchtig en ongedwongen serveert. (**** Volkskrant)
In het Koreaanse In Another Country etaleert de Franse ster een onderkoeld komisch talent. (**** Parool)

(Bron: EYE)


Zaterdag 4 mei 2013, 'Identity Thief' in de Munt 

Deze keer gaan we naar 'Identity Thief' in Pathé de Munt!
 • Verzamelen om 19:45 uur voor de Munt, de film begint om 20:15 uur.
 • De film duurt tot ongeveer 22:00 uur, daarna is uiteraard nog tijd voor een drankje
 • Meld je aan voor de film via deze link, of stuur een sms-je naar 06-34200234

'Identity Thief' is een hilarische komedie van de makers van Horrible Bosses met Jason Bateman (Juno) en Melissa McCarthy (Bridesmaids)

Sandy Bigelow Patterson (Jason Bateman) staat op het punt alles te verliezen wanneer blijkt dat zijn identiteit gestolen is door de vrouwelijke oplichter Diana (Melissa McCarthy). Om zijn identiteit terug te claimen moet hij afreizen naar Miami om Diana op te sporen en weer mee terug te nemen naar Denver om de situatie op te helderen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Identity Thief is geregisseerd door Seth Gordon (Horrible Bosses) verder met o.a. Jon Favreau, Amanda Peet en John Cho.
Bekijk hier de trailer
(Bron: Pathé)


Zaterdag 6 april 2013, 'Silver Linings Playbook' in The Movies 

Voor 'The Movies' verzamelen om (uiterlijk) 19:00 uur.
Om 19:30 uur draait deze film in The Movies, je kan je aanmelden via de mail.

De Volkskrant over de film:
Silver Linings Playbook is meer dan een romantische komedie over twee getormenteerde zielen. Het speelt zich af in een wereld van ontslag en werkloosheid, mislukte huwelijken, falende sportteams en serieuze, geestelijke aandoeningen. Russell laat zien hoe absurd levenswijsheden over samenwerking, familiebanden en de zon achter de wolken in deze rauwrealistische wereld zijn. Om vervolgens zijn film keurig aan de wetten van de Hollywoodromance te laten voldoen, en zo te laten zien dat Pat's mantra's lang zo gek niet zijn als ze in het begin klonken. Het maakt Silver Linings Playbook het juiste romantisch sprookje voor de harde wereld van nu. 


Zaterdag 2 maart 2013 'Reality' in De Uitkijk 

De comedy 'Reality' in De Uitkijk aan de Prinsengracht 452.
 • De film begint om 19:00 uur
 • Verzamelen om uiterlijk 18:45 uur bij de kassa
Luciano is een visboer in Napels en erg geliefd in zijn buurt. Een vriendelijke man die nooit een gelegenheid voorbij laat gaan om zijn klanten en talloze familieleden te amuseren. Op een dag halen zijn kinderen hem over om auditie te doen voor de populaire tv reality show Big Brother. Het idee dat Luciano beroemd zou kunnen worden, veroorzaakt grote opwinding in zijn familie en de hele buurt. Hoewel het Luciano zelf in het begin niet zoveel kan schelen, raakt hij zelf toch ook geobsedeerd door het idee. Luciano verliest langzaam maar zeker zijn grip op de realiteit. Zijn droom om onderdeel uit te maken van een wereld van glamour en glitter, ontwricht zijn leven en dat van zijn familie.
(Bron: Uitkijk.nl) 


Zaterdag 2 februari 2013, 'Les Miserables' in Tuschinski 

Les Misérables is de verfilming van de succesvolle musical die wereldwijd al door meer dan 60 miljoen mensen is gezien. De film is geregisseerd door Tom Hooper (Academy Award® winnaar voor The King’s Speech). De adembenemende film Les Misérables, gebaseerd op het boek van Victor Hugo, is vanaf 10 januari 2013 te zien in de bioscoop. De bekende liedjes, waaronder “I dreamed a Dream,” “Bring Him Home,” “One Day More” en “On My Own,” worden vertolkt door een internationale sterrencast, waaronder Hugh Jackman (Jean Valjean), Oscar® winnaar Russell Crowe (Javert), Anne Hathaway (Fantine), Amanda Seyfried (Cosette), Eddie Redmayne (Marius), Aaron Tveit (Enjolras), Samantha Barks (Eponine), Helena Bonham Carter (Madame Thenardier) en Sacha Baron Cohen (Thenardier).

Les Misérables speelt zich af in het 19e eeuwse Frankrijk en vertelt het verhaal van ex-gevangene Jean Valjean (Hugh Jackman). Valjean wordt na zijn voorwaardelijke vrijlating tientallen jaren achtervolgd door de meedogenloze agent Javert (Russell Crowe). Het leven van Valjean verandert voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt van Cosette (Amanda Seyfried), de dochter van de alleenstaande moeder Fantine (Anne Hathaway), die plotseling door het noodlot getroffen wordt.
(Bron: lesmiserablesfilm.com)

 


Zaterdag 5 januari 2013, 'Life of Pi' in Tuschinski 

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel, een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been, een orang-oetang en een tijger van 200 kilo.
(Bron: Moviemeter.nl)


Zaterdag 1 december 2012, 'Vertigo' in EYE 

Rechercheur John Ferguson (Stewart) heeft last van hoogtevrees sinds hij zag hoe een collega tijdens een achtervolging van een dak af stortte. Na zijn vervroegd pensioen vraagt een oude vriend hem om een oogje te houden op zijn vrouw Madeleine. Maar Ferguson valt als een blok voor de mooie blondine, dat kan natuurlijk niet goed aflopen. De film kreeg een lauwe ontvangst, pas na verloop van tijd werd duidelijk dat Hitchcock hiermee een van zijn beste films had gemaakt. Een beroemde camerabeweging werd later bekend als een 'Vertigo-shot'.
(Bron: VPRO cinema.nl)


Zaterdag 3 november 2012, 'Robot and Frank' in Tuschinski 

Geregisseerd door Jake Schreier
Met Frank LangellaJames Marsden en Liv Tyler

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over de zestiger Frank (Langella), die door zijn beginnend Alzheimer een teruggetrokken en eenzaam leven leidt. Zijn kinderen hebben weinig tijd om hun vader te bezoeken en zijn enige uitstapje is naar de bibliotheek voor de charmante medewerkster Jennifer (Sarandon). Wanneer het steeds slechter gaat met de gezondheid van Frank, besluit zijn zoon (Marsden) om een robot te installeren die voor hem zal zorgen. Dit is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap.
(Bron: moviemeter.nl)


Zaterdag 6 oktober 2012, ' Ruby Sparks' in The Movies 

Geregisseerd door Jonathan Dayton en Valerie Faris
Met Paul DanoZoe Kazan en Annette Bening

Calvin (Dano) is een schrijver die in zijn jongere jaren fenomenale successen heeft weten te behalen, maar nu worstelt met het schrijven en met zijn romantische leven. Maar dan boekt hij eindelijk weer eens succes met een eigen verzonnen karakter genaamd Ruby. Als Calvin een paar weken later Ruby in levende lijve thuis op de bank heeft zitten, is hij van slag en verbijsterd dat zijn gecreëerde karakter het echte leven heeft weten te vinden in de vorm van een levend ademhalend persoon.
(Bron: moviemeter.nl)


Zaterdag 1 september 2012, 'A Royal Affair' in Tuschinski 

Een jonge koningin is getrouwd met een gestoorde koning en wordt verliefd op diens psychiater. Samen ontketenen ze een revolutie die de hele natie doet veranderen Lees minder

Prinses Caroline Mathilde wordt op 15-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de schizofrene Deense koning Christian VII. Van een sprookjeshuwelijk is geen sprake als blijkt dat alleen huisarts Johann Friedrich Struensee tot de krankzinnige koning door kan dringen.

Bewust van zijn positie, grijpt idealist Struensee de kans om via de koning de ouderwetse regelgeving van Denemarken te veranderen. Hij zet echter alles op het spel wanneer er een hartstochtelijke romance tussen hem en de koningin ontstaat.

Een verboden liefde die het begin van een revolutie betekent en het land voorgoed zal veranderen.

(Bron: Pathe.nl)


Zaterdag 4 augustus 2012, 'On the Road' in EYE 

Geregisseerd door Walter Salles
Met Garrett HedlundSam Riley en Kristen Stewart

New York, eind jaren veertig. Na de dood van zijn vader ontmoet Sal Paradise (Sam Riley), een aanstormend schrijver uit New York, de losbandige en avontuurlijke Dean Moriarty (Garrett Hedlund). Verlangend naar vrijheid vluchten ze weg van de dagelijkse sleur en reizen door heel Amerika. Tussen wanhoop en vervoering experimenteren ze met seks, liefde, drugs, alcohol en muziek. Ze zoeken de beroering, het wilde leven, de losbandigheid -- de toppen van hun emoties.
(Bron: moviemeter.nl) 



Zaterdag 7 juli 2012, 'Intouchables' in Tuschinski 

Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe.
Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe’s stijve huishouden binnen de kortste keren op z’n kop. Maar ook Driss’ leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

De film is een ongekend succes in Frankrijk, met meer bezoekers dan Titanic. Ook onze zuiderburen vallen massaal voor de charmes van Omar en François, waar reeds 900.000 mensen de film gingen kijken. In Duitsland staat de teller reeds op 6 miljoen bezoekers.
(Bron: Intouchables.nl)


Zaterdag 2 juni 2012, 'Moonrise Kingdom' in EYE 

Geregisseerd door Wes Anderson
Met Bruce WillisEdward Norton en Bill Murray

Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward (Edward Norton) tot aan de sullige sheriff Sharp (Bruce Willis) die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy (Frances McDormand). Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg (Tilda Swinton) zetten de gebeurtenissen op scherp.
(Bron: Moviemeter) 


Zaterdag 28 april 2012, 'Les Adieux a la Reine' in EYE 

Filmmakers lijken het maar niet eens te kunnen worden in hun oordeel over Marie Antoinette. De gedoemde echtgenote van Louis XVI is zowel als spilzieke intrigante als als naïeve tiener verbeeld.

In Les adieux à la Reine heeft ze weer een ander gezicht: dat van lesbische tobber. Diane Kruger speelt haar als een verveelde, nerveuze vrouw met een obsessie voor hofdames. Maar feitelijk gaat Adieux niet over Marie Antoinette. Regisseur Benoït Jacquot bespiedt vooral het Franse hof, maar dan vanuit de personeelsvertrekken. Sidonie Laborde (Léa Seydoux, charismatisch) heeft als taak dagelijks boeken voor Hare Majesteit uit te zoeken om voor te lezen. Ze zit daardoor op de eerste rang als tijdens de laatste dagen van de Bourbons de messen geslepen worden voor de aanstaande revolutie. Jacquot is gefascineerd door de verhalen over Versailles. De adel, verplicht aan het hof te wonen, logeert in krappe kamertjes, en verdoet haar tijd met wachten en roddelen. Het is een treurig stemmend gezelschap, overbodig en onbetrouwbaar. En na de smerige streek die ze Polignac leveren, kan de kijker alleen maar denken: opgeruimd staat netjes. Mooi kijkspel.
(Bron: Mark van den Tempel, Filmkrant.nl)

Stuur e-mail



* Invoer verplicht